maandag 16 januari 2012

Zo houd ik mijn humeur op-en-top (met 11 tips)


Een aantal weken geleden deelde ik een korte vragenlijst [< link]. Hier kreeg ik veel aardige en waardevolle reacties op. Een van de gedachten die gedeeld werd, gaat over mij als sportinstructeur. Hoe ga ik om met sport en voeding? Hoe hou ik mijn humeur op-en-top?

Geloof het of niet. Voeding is de basis. De basis voor mijn (geweldige?) sportprestaties, mijn (vrolijke/positieve?) humeur. En voeding is ook de basis om (gezond!) af te kunnen vallen.

Voeding en vloeistoffen zijn de brandstoffen voor onze motor -- ons lichaam. Het beste advies wat ik je, voor nu, kan geven is "eet en drink alleen verse en pure producten". Dit is de essentie van deze blogpost. Dat houd in dat je bewust kijkt naar wat je eet. Dat is wat ik doe. Ik ben me (vaak) bewust van wat ik eet en drink. Ik kies ervoor om voldoende groente en fruit te eten. Ik kies ervoor om weinig alcohol te consumeren. Tegenwoordig worden/zijn we opgevoed met veel marketinguitingen. Veel 'bla bla' over wat goed voor ons zou zijn.

Alleen durf jij jezelf de vraag wel eens te stellen: waarom blijft brood zo lang goed tegenwoordig? En dat geldt ook voor vruchtensappen, etc. Waarom zijn er zoveel light-producten op de markt? Waarom zijn alle appels zo mooi?

Wat ik dit weekend gemerkt heb is dat producten van onze markt voller en lekkerder smaken dan die van de supermarkt. Daarnaast steun ik, als ik op de markt koop, de locale (markt)bedrijven. En mezelf ook… het scheelt geld. Voor iedereen een voordeel.

Mijn tips om je humeur weer op-en-top te maken en mogelijk sportprestaties te verbeteren of af te vallen:

+  Vers & Puur. Dat zijn de producten die je wilt hebben. Vermijd fabrieksvoedsel. Er zit vaak meer in, dan je lief is. (Lees de etikketten… En laat je verstelt staan over het aantal E-nummers).

+  Neem een multivitamine (als je denkt dat je het mist in de dagelijkse voeding of als extra steuntje wanneer je het druk hebt). Helaas lukt het niet altijd om alles via voeding binnen te krijgen. In mijn geval: ik sport zoveel dat het handig zou zijn wanneer ik multivitamine slik.

+  Verwen jezelf met gezonde (!) tussendoortjes. Denk hierbij aan komkommer, wortel, paprika, radijs, een handje ongezoute nootjes, lijnzaad, etc.

+  Wissel het af. Variatie doet wonderen en geeft je lichaam verschillende vormen van hetzelfde.

+  Je mag best 5 of 6 keer per dag wat eten. Denk hierbij aan: de 3 hoofdmaaltijden. 2 tussendoortjes en een (gezond?!) toetje.

+  Ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Ja, dat klopt! Precies na een lange nachtrust, waarbij jij (je hoofd) bent uitgerust… heeft juist je lichaam hard gewerkt om te herstellen.

+  Heb je ervan gehoord: 2 ons groenten en 2 keer fruit? Juist. Dat is nou niet de richtlijn. Het is het minimum. Hoe meer hoe beter. (overdrijven is ook een vak hè)

+  Vermijd (supermarkt/gesuikerde) vruchtensappen en andere frisdranken. Wat werkt het best?: water en ongezoete thee (en ja, een enkele kop koffie kan ook… thee blijft echter wel beter is mijn mening). Moeilijk om in 1 keer te stoppen? Leng hetgeen aan met wat water. Elke keer iets meer. Stap voor Stap naar minder zoete drankjes. (mijn volgende blog? :)
[opmerking: Vlasje merkt terecht op, dat rooibos en groene/witte thee de voorkeur hebben.]

+  Ga voor goede vetten. Dat zit o.a. in vette vis. Ook hier, de richtlijn is niet 1x per week vis… dat is het minimum.

+  Volle producten zijn zo slecht nog niet. Vaak kan je lichaam de voedingstoffen moeilijk of niet uit halfvolle of magere producten halen.

+  Ook de richtlijn van 1,5/2 liter per dag… ietsjes meer is niet verkeerd, zeker niet als je op de dag sport. Sla ook niet door, want teveel vocht is ook niet goed.

Elf tips, waar je hopelijk iets mee kunt. Belangrijk is, dat je veel tijd neemt. De tijd neemt om naar jouw lichaam te luisteren. 

Misschien leuk om te weten: Japanners eten over het algemeen tot dat ze bijna vol zijn (80%)… en niet tot dat ze (over)vol zitten.

7 opmerkingen:

  1. Klinkt zo logisch, soms zo moeilijk..
    2 ons groente is best veel, weeg een portie maar eens...
    Ik zou willen toevoegen: Minder vlees!! Beter voor het milieu, je portemonnee en je lijf. Ik heb voel me beter dan ooit nu ik vega eet.
    Vlees is zwaar te verteren en dat merk je..
    Het is soms verbazingwekkend hoe slecht mensen eten. Collega's van me (en dan hebben we het over verpleegkundigen!!) die alleen maar kant en klaar eten... Praktisch zonder groente.... Heel apart.....
    Of mensen die NOOIT sporten.... Of fietsen... En dan klagen dat ze te dik zijn, ja, duuuuh!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 2 ons is voor ons, nu, veel ja. Ik heb het laatst weer eens gewogen.... blijft een goed bord vol. Echter dat laat ruimte over om iets minder vlees te eten ;)

      Verwijderen
  2. Sorry voor de slechte zinsopbouw...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goede vetten zijn heel belangrijk; ikzelf gebruik kokosolie voor het zwaardere bakwerk, en olijfolie, voor rauw gebruik; lijnzaadolie minstens een eetlepel per dag, is een uitstekende omega3 bron. Walnootolie enzovoort, er is keus genoeg, maar wel liefst biologisch en onverhit (virgin vierge).
    Zaden en noten zijn ook geweldig voedsel en peulvruchten maken je dieet vezelrijk en kunnen vlees vervangen.
    Ben het verder volkomen met je eens, waarbij ik nog wel wil opmerken dat thee ook kruiden-, rooibos- of groene thee mag zijn. Liever zelfs!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar heb je helemaal gelijk in Vlasje. Zeker, rooibos en groene/witte thee. Ik ga 'm er direct bijplaatsen. Thanks.

      Verwijderen
  4. Mijn humeur hield ik vroeger (toen nog tiener) juist ook fijn in balans met sporten en natuurlijk daarna het gezellige eten. Ik kon toen flink eten, want ik trainde 5 keer per week 3 uur per dag. Helaas mag ik niet meer sporten (arghhhh).

    Dat vergeten mensen wel eens eh geregeld eigenlijk. Vaak mopperen ze dat ze niks kunnen eten en dan al aankomen, maar ze bewegen vaak geen centimeter. En wát je eet, eiwitten, koolhydraten, groente, fruit of vetten. Het heeft allemaal een functie... het lijkt wel sinds alles kant en klaar en onherkenbaar in pakjes zit gestopt dat de mensen niet meer weten wat koolhydraten zijn of eiwitten. Iedereen eet eenzijdig lijkt het wel... door al dat instantvoer... en vaak is het inderdaad zoals je zegt minder lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal mee eens Puck. Net lees ik de verpakking van huzaarsalade. Er zitten volgens mij meer E-nummers in, dan ingrediënten... Toch maar m'n eigen versie leren maken :)

      Verwijderen