zondag 8 januari 2012

Broodbakken. Dat kan je [blijkbaar] ook zelf


Na het lezen van wat recepten, had ik de moed om brood te bakken eigenlijk een beetje opgegeven. Sommige spreken over 'precieze afmetingen' want ander lukt het niet… enzovoorts. Maar nu kwam ik een simpel recept tegen. Kort en krachtig. En voor mij belangrijk, als visuele lerende… Plaatjes :)

Hier beneden vind je het resultaat. En ik moet toegeven. Broodbakken is simpel. Ik geef toe dat het even knutselen met tijd kan zijn [in dit recept moet het deeg 2x een uur rijzen… ik kon natuurlijk niet wachten, dus het tweede uur was iets korter ;-)]. Maar goed haalbaar. 

Tegenwoordig zijn er in veel producten E-nummers te vinden. Ik geef toe dat ik niet direct elke E-nummer bij naam ken. Daarbij moet ik ook zeggen, dat al die moeilijke en chemische namen me nu ook niet al te veel aanspreken. Dus een groot voordeel van zelf bakken, is dat ik weet wat ik in m'n brood doe. [groot pluspunt naar mijn idee]. 

Mijn ontdekkingen:
-- heb nog andere dingen te doen. Want anders heb je 2x een uur niks te doen.
-- je kunt ook dubbel zoveel deeg maken… dan heb je dubbel zoveel brood.
-- plezier hebben tijdens het bakken maakt het geheel nog leuker. :)
-- eigen gemaakt brood vult, voor zover ik merkte, beter.

Hoe denk jij over zelf brood bakken? Is het haalbaar? Wat vind je?


De foto's:
In het begin plakkerig.

Na 10 minuten kneden

Na een uur rijzen.
Ongeveer 30 minuten in de oven op 200 graden.

Vers gesneden. Knapperig van buiten. Zacht van binnen.

Het eindresultaat smaakte heerlijk.

6 opmerkingen:

 1. Ik vind het ook leuk om zelf brood te bakken. Het kneden is erg rustgevend. Je kunt ook de tweede reis een nacht laten duren. Dan kun je toe met 1/4 theelepel gist. En dan 's morgens vroeg bakken.

  Is een recpt van menno bakt oid.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb ik een tijd gedaan, warm brood vind ik net een taartje, alleen de kinderen denken daar anders over (allergisch voor korstjes, want zelfgebakken brood is knapperiger, hahaha).

  Nu doe ik het alleen nog in het weekend, we hebben een broodmachine en met een timer heb je 's ochtends perfect warm brood. Je kan ook kaasbroodjes, paasbrood, suikerbrood en weet ik wat allemaal maken, zálig!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Inge -- Bedankt! Dat ga ik vanavond doen. Morgenochtend even bakken... en klaar is Ben :)

  @Puck -- Klinkt als een uitdaging [kaasbroodjes etc]. Klinkt lekker. En een broodmachine is volgens mij erg handig. Super!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat goed! Mijn eerste brood lukte zeeeker niet zo goed als deze! Brood bakken is volgens mij zeker haalbaar. Zonder broodmachine lijkt het me wel veel om voor elke dag brood te bakken, maar ik weet dat er mensen zijn die het doen. En als het eenmaal in je ritme zit, dan is het natuurlijk niet zo moeilijk. Maar ik moet zeggen, een broodmachine is ideaal :D Wij kopen nooit meer supermarktbrood, ik vind het ook helemaal niet lekker meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ziet er erg goed uit! Maar eigenlijk ben ik ook wel benieuwd naar het recept. Wat ik altijd jammer vind is dat het zelfgebakken brood na een dag al veel minder lekker is. Er gaat niets boven de geur van vers gebakken brood.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Emily, Dankje! Het is leuk om te doen -- nu nog zonder machine. Misschien voor in de toekomst. Want dat klinkt wel erg gemakkelijk hoe je dat zo omschrijft.

  @Mirjam, Het recept is vrij simpel. Tot nu gebruik ik dit recept, met wat tweaks (om uit te testen): http://www.thesimpledollar.com/2007/11/04/homemade-bread-cheap-delicious-healthy-and-easier-than-you-think/

  Misschien dat jullie dat weten. Soms proef ik nog gist... ik neem aan dat dat dan gewoon teveel gist is?? (ik gebruik nu nog 7g voorverpakt.)

  BeantwoordenVerwijderen