maandag 30 januari 2012

Teams bouwen


TEAM -- Together Everone Achieves More

Dat geldt niet alleen voor sport teams. Dat geldt zeker ook voor jou en mij als we praten over Zero Waste. In België is Eef al aan de slag. Als een waar TEAM gaat zij, haar vrienden en buren op pad om de straten in haar buurt schoon en opgeruimd te houden. Tof vind je niet?

Op welke manieren kunnen we een TEAM vormen? Een aantal ideeën:


 • Kranten -- als je ze graag leest, deel ze met buren.
 • Magazines -- net als met kranten en er is ook iets dat 'de leestafel' heet. Zo ontvang je geregeld nieuwe magazines en deze worden dan weer doorgegeven.
 • Bulk -- bestel je misschien gemakkelijker samen. Soms is een bulkverpakking gewoon te groot.
 • Carpoolen -- je kent het wel. Goed voor het milieu en de portemonee. Auto's staan vaker geparkeerd dan dat er in gereden wordt. Misschien kan de auto weg?
 • Vuilnisbakken -- kun je delen. Misschien lukt het om de heffingen, die aan gemeente betaald moeten worden, wel verlaagd worden. Of zoals hier in Leeuwarden, wij hebben hier onder grondse containers.
 • samen een (grotere moestuin maken. Gezellig bijkletsen en gelijk het eten voor 'morgen' verbouwen.
 • Internet -- kan gemakkelijk gedeeld worden tegenwoordig (draadloos).


Creëer jij TEAMs?

5 opmerkingen:

 1. Tijdschriften gaan hier idd van deur tot deur. Kranten (nog) niet. We carpoolen wekelijks naar de markt. Soms ook met grote boodschappen, samen met één auto, heel soms met hamsteraanbiedingen oid dat we delen. Maar die laatsten zijn ook meer vanwege practisch en economisch nut en de gezelligheid. Moestuin deel ik uit uit als ik over heb. Maar het kan allemaal beter en georganiseerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gezelligheid is belangrijk, ook als je (indirect) bezig met met duurzaamheid. Houd de gezelligheid erin zou ik zeggen :)

   Verwijderen
 2. We hebben wel een opschoonteam elk jaar in de wijk. Onze huizen hebben een Vereniging van Eigenaren, dit is ontstaan doordat er problemen waren met de oplevering van de huizen (in 1974 of zoiets, ruim voordat ik er kwam wonen ieder geval). Van daaruit wordt heel veel gezamenlijk geregeld. Zo ook elk jaar een maand voor de zomervakantie is er een opschoonactie in een heel weekend om de wijk op te schonen. De gemeente werkt er aan mee, door een GFT-container te plaatsen en hem na het weekend weer mee te nemen.

  Op mijn kantoor delen we de draadloze internet. Dat ding staat bij mij (ik heb hem aangeschaft) en hij heeft een aardige reikwijdte.

  Krant heb ik juist afgeschaft, geen tijd voor. Als ik wat wil weten zoek ik het wel op op internet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Super dat de gemeente daar aan meewerkt. Maakt het allemaal net iets makkelijker. En doe je dat wijk opschonen zoals Eco-Eef [http://eco-eef.blogspot.com/] dat doet? Of juist net iets anders?

   Verwijderen
 3. Hey Benny,

  Dank je wel voor de publiciteit :) Je bent weer onverdroten aan de slag zie ik om mensen tot het zero waste pad te inspireren... mooi :) Groetjes, Eef

  BeantwoordenVerwijderen