vrijdag 18 november 2011

Eigenschap 7: Houd de zaag scherp (7/7)

Je bent de weg ingeslagen naar Minder Afval. Je weet waar je ongeveer wilt eindigen, je einddoel. De eerste stappen heb je gezet. Je loopt of fietst meer. Of je koopt minder verpakte producten -- Een win-win voor jou en het milieu. Misschien heb je al mensen die met je meedoen. Zo creëer je synergie...

En dan ga je  de zaag scherp houden (eigenschap 7)


Covey noemt in zijn boek, de 7 eigenschappen van effectief leiderschap, het verhaal van een man die met zijn zaag een boom probeert om te zagen. Een andere persoon komt bij hem staan en zegt: Zou je je zaag niet eens scherpen maken, zodat je sneller en gemakkelijker zaagt? De man reageert geïrriteerd: "Zie je dat dan niet!! Daar heb ik helemaal geen tijd voor."

Je bent de weg ingeslagen. Je hebt de stappen gezet om minder afval te creëren. Nu is het zaak, dat je jouw zaag scherp houdt. Anders versloft je gewoonte... je staat stil, of in het ergste geval: je zet een stap terug(!)

Houd je zaag scherp met:

 • Body  |  fysieke voldoening: Blijf in beweging. Niet alleen omdat je de auto laat staan. Gewoon eens voor het bewegen. Even een wandeling; Heerlijk.
 • Mind  |  mentale voldoening: blijf leren. Blijf jezelf innoveren/vernieuwen.
 • Heart  |  Sociale voldoening: geniet van de mensen om je heen. Geniet van het leven.
 • Spiritual  |  Spirituele voldoening: bijv. mediteren.
Zo houdt je zaag scherp. Wat is nu je voldoende stap?

Dit is het laatste artikel van de 7 eigenschappen. Een nieuw begin misschien voor jou. Doe er je voordeel mee. Jezelf weer even scherpe vragen stellen over wat je nu echt wilt en wilt bereiken. Even op de pauzeknop en nadenken. Dit heeft mij een paar jaar geleden al dieper laten nadenken. En dus verder geholpen. Ik hoop dat het jou ook lukt. :-)


2 opmerkingen:

 1. Even stilstaan is vaak ideaal om dan weer vooruit te kunnen... Het verhaal van de zaag vind ik ook wel een leuke om over na te denken :) Bedankt! Eef

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zie dat je de 7de eigenschap gebruikt hebt voor je eigen blog :) Goed bezig. Wat heeft je zo op die verandering gebracht?
  Groetjes, Benny

  BeantwoordenVerwijderen