donderdag 20 oktober 2011

Eigenschap 2: Begin met einde voor ogen (2/7)


Eigenschap 2: Begin met einde voor ogen

Gewoon starten. Effectief je afval verminderen is daadwerkelijk een stap te zetten en actie ondernemen. Dat geeft gelijk een goed gevoel en is direct een start van een nieuwe gewoonte.

De volgende vraag: Laat je de rest over aan het lot (in afwachting tot iemand anders het doet)... of zet je de tweede stap. Wat wil je dat uiteindelijk het resultaat is? Heb je deze vraag beantwoord, dan ben je al een heel eind.

Voor mij is, met het einde voor ogen, dat ik minder afval creëer, zodat ik:
 • het milieu bespaar. Groot inkopen bespaard verpakkingen. Plastic wegwerpflesjes kunnen vervangen worden door een herbruikbare variant. Kopen bij locale bedrijven kan transport schelen -- wat weer een positief invloed heeft op het milieu.
 • geld bespaar... welke student heeft dat nu niet? Er zijn vaak goede alternatieve, met minder verpakkingen, voor minder geld. Open staan voor deze alternatieven is de sleutel.
 • me goed voel. Ja, dat lees je goed. Minder afval creëren, zodat ik me beter ga voelen.  Al zou het alleen maar het loopje naar de afvalcontainer zijn die ik daarmee verminder. Daarnaast scheelt al dat ontpakken een hoop rotzooi in huis.


De boodschap van Covey luidt: denk na over waar je heen wilt en maak van die bestemming een zo’n helder mogelijk beeld.

Wat is jouw bestemming, als het gaat om afval verminderen?

2 opmerkingen:

 1. Hoi Benny,

  Ik ben zelf begonnen met zwerfvuil te ruimen in mijn straat. De straat werd algauw de ruime buurt en nu heeft het virus mij te pakken ;-) Daarnaast zorgen we in ons huishouden dat alles netjes gesorteerd wordt en aangeboden voor ophaling en recycling (glas, plastiek, groenafval, papier enz)Bij onze aankopen houden we al rekening om zo min mogelijk verpakkingsmateriaal te hebben. En uiteraard nemen we het mee in een herbruikbare bak of doos of een katoenen tas...
  Alle kleine beetjes helpen :)

  Fijn weekend,
  Eef

  http://eco-eef.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat voelt goed om van anderen te horen hoe zij omgaan met Zero Waste. Goede kartoenen tassen heb ik nog niet echt gevonden. Wel gebruik ik, in dit geval, de sterke tassen van Jumbo. Die heb ik nu zo'n half jaar en zijn niet stuk te krijgen.

  Zoals je zegt: alle kleine beetjes helpen :D

  Maak er een mooi weekend van
  Groetjes
  Benny

  BeantwoordenVerwijderen