zaterdag 26 november 2011

5 stappen naar Zero Waste wassen


 1. Bespaar tijd, water en energie. Was één of twee keer per week. Voor mij werkt dat perfect. Ik heb voldoende kleding voor een week én aan het eind van de week doe ik de was.
   
 2. Ik kies voor lage temperaturen. Meestal 30/40 graden. Dat werkt voor licht bevuilde was prima. 60 graden komt eigenlijk alleen voor bij mijn beddengoed.
   
 3. Kies een ecologisch wasmiddel. Nu heb ik nog een grootte voordeel verpakking van een vloeibaar wasmiddel. Wanneer deze op is, vind ik dat het tijd is voor een Zero Waste oplossing. Misschien dat je mij hierbij kan helpen. Hoe was jij je was? Laat het me weten, ik ben benieuwd!
   
 4. A++ label voor je wasmachine. Waar ik eerst woonde was er al een wasmachine en droger beschikbaar. Dus dat scheelde. Hier, was toen nog geen wasmachine. Toen heb ik gelijk gekozen voor een wasmachine die zowel water als energie bespaard.
   
 5. Drogen kan ook zonder droger. Daar ben ik nu van overtuigd. Hier heb ik ook iets meer ruimte, dus gaat dat ook wat gemakkelijker. Mijn motto hierover: zonder droger overleef je het ook wel. Ik weet niet hoe dat gaat met als je kinderen heb... Groter wasrek misschien? Dat weet ik niet. Ik weet dat voor nu, drogen ook zonder droger lukt.
Deze 5 stappen hebben mij het afgelopen half jaar erg geholpen om groener te wassen. Ik ben vooral nog nieuwsgierig naar nóg groenere mogelijkheden. Misschien heb je het antwoord voor me?
 • Wassen met zuiveringszout ... werk dat?
 • Wat doet wasverzachter nu precies... is er een groener alternatief?
 • En meer :)

Hoe denk jij daarover? Deel je ideeën in een reactie. 


Dankjewel voor het lezen. Vind je deze blogpost de moeite waard? Deel 'm dan via Twitter, Facebook en Google+.

4 opmerkingen:

 1. Hey Benny,

  Wij hebben heel bewust geen wasdroger. Het scheelt een hoop centen (zowel in aankoop als verbruik). Bovendien heb je als je je handdoeken laat drogen aan een rekje lekker stugge, ruwe handdoeken waar je meteen ook je huid mee kan scrubben bij het afdrogen ;)... dat lost meteen ook het dilemma op van de microplastics want je hoeft geen scrubproducten meer te kopen :D Dus back to basics heeft niets dan voordelen... Een wasmachine anderzijds zou ik niet kunnen missen. No Impact Man deed zijn was al trappelend met de voeten met vrouw en kind in de wastobbe maar dat zie ik nou persoonlijk niet meteen zitten... Groetjes,Eef

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal met je eens Eef. :) Hoewel ik voor grote gezinnen niet kan spreken... Denk ik dat veel was ook zonder een droger droog kan worden.

  En mocht je die gratis scrub niet fijn vinden, dan zijn er altijd nog (natuurlijke) wasverzachters. ;)

  Thanks! Fijne avond, Benny

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Was je donkere was met (zuiverings)zout. De was blijft mooi donker en wordt lekker zacht :) En het is goed voor het milieu!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Martine, Leuk dat je schrijft. Ik dacht dat zuiveringszout, ook blekend kon werken en/of dat het de wasmachine kan schaden -- geen goede bronnen voor... maar dacht ik gelezen te hebben. Maar met donkere was werkt het dus wel goed zo te horen!

  Azijn schijnt trouwens een goed middel te zijn, als wasverzachter. Een beetje toevoegen waar je normaal de wasverzachter zou ingieten. Je zou het niet moeten ruiken, maar het verschil wel voelen -- lekker zacht. :)

  Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen