donderdag 22 september 2011

Eigenschap 1: wees proactief (1/7)


Een andere blik op minder afval. Dit keer vanuit leiderschap. In 1989 publiceerde Dr. Stephen R. Covey zijn boek: 7 habits of highly effective people. Interessant voor managers... En zeker ook als je minder afval wilt produceren. Beloop je de weg naar Zero Waste... dan zijn deze 7 eigenschappen een mooie toevoeging op je weg daar naartoe. De komende dagen verschijnen de 7 eigenschappen op dit blog. Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Deel je tips en ervaringen. Ik vind het leuk om van je te horen hoe jij het aanpakt.

Vandaag eigenschap 1...

Wees proactief (1/7)

Proactief zijn betekend niet alleen een start maken. Je neemt het initiatief om iets te beïnvloeden waarop je invloed kunt uitoefen (cirkel van invloed). Vaak wachten we af of denken we: ‘wat ik doe maakt geen merkbaar verschil’. Jij maakt het verschil, zodra je ook daadwerkelijk iets doet. Proactieve mensen richten zich op hun eigen gedrag en op de dingen die zijzelf kunnen doen.
Cirkel van invloed en belang
Covey omschrijft een cirkel. De cirkel van invloed en de cirkel van belang. De cirkel van belang  is de cirkel waarop we (op dit moment) geen invloed op kunnen uitoefen. In de cirkel van invloed bevinden zich de dingen waarop we wel invloed op kunnen uitoefenen. Zo kun je gemakkelijk afval scheiden, een eigen compostbak maken (cirkel van invloed)... Helaas is het vaak niet mogelijk om de afvalbelasting kwijt te raken of elk product zonder verpakking te kopen (cirkel van belang).

Sta proactief aan de zijde van Zero Waste. Je zult merken dat je cirkel van invloed zich vergroot. Het is ‘ik kan …’, niet ‘oh had ik maar...’ Veel producten zijn namelijk te koop zonder verpakking. Je moet ze alleen wel weten te vinden. Je kunt niet alles in de wereld beïnvloeden. Wat je wel bepaald is je reactie. Covey noemt dat Stop-Denk-Kies-Doen.

Stop, denk, kies en dan: …  (doen) Super dat je minder afval wilt produceren (denken). Dat is al is een goede start. Maar al te vaak laten we het hierbij. Ben je proactief, dan onderneem je actie. Je zet een stap (kies). Een simpele stap kan zijn: een NEE-JA sticker op je brievenbus plakken zijn (doen). Of je groente en fruit bij de markt halen, in plaats van de supermarkt.


Eigenschap 1, van effectief je afval te verminderen is daadwerkelijk een stap te zetten en actie te ondernemen. Welke stap zet jij? Ik ben nieuwsgierig naar welke stap je hebt gezet... deel je tips en ervaringen, plaats een reactie.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb alle (voor mij) makkelijke stappen gehad en moet nu echt even nadenken wat ik nog kan veranderen... Onze vuilniszak is altijd snel vol dus er moet nog genoeg zijn! Ik bak mijn eigen brood, koop groenten op de markt met een eigen tasje, en droogwaar koop ik los, dan neem ik mijn eigen potjes mee. Maar tofu of vega burgers (kun je wel zelf maken, maar heel veel werk) of knabbels of schoonmaakmiddel... Je kunt bijna je baan wel opzeggen als je echt zonder afval wilt leven, lijkt het wel! Moeilijk hoor! Alle tips zijn welkom :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om van je te horen :) En je hebt gelijk, in het begin vergt het iets meer aandacht, tijd en energie om minder afval te creëren.

    Voor schoonmaakmiddel gebruik ik nu Ecover... En verder: zuiveringszout en azijn. Beide goedkoop en werken goed.

    Een voordeel vind ik trouwens wel dat er meer geld overblijft... Dus baan opzeggen, dat niet. Minderen misschien?

    BeantwoordenVerwijderen