dinsdag 29 november 2011

Minder afval: reduce, reuse, recycle [gastpost]





"Minder Afval: reduce, reuse, recycle" is een gastpost geschreven door Emily van Stadshippie. Stadshippie gaat over kleine oplossingen voor grote problemen, over jam maken, consuminderen, en de wereld bekijken met een andere blik.


De zin die vaak genoemd wordt in verband met minder afval, en die tegelijk de belangrijkste handleiding is, is "reduce, reuse, recycle." Maar wat betekent het nou precies?


Reduce- de eerste stap is ook gelijk de moeilijkste. Reduce betekent namelijk verminderen, en gaat om het minder kopen van spullen en voedsel, om zo de hoeveelheid afval te verminderen. Minder kopen van verpakte broodjes en afhaal maaltijden, maar ook van nieuwe schoenen, kerstkaarten, kattensnoepjes, noem maar op. Het kopen van iets gaat makkelijk en snel, maar voor ieder product is een intensief traject verlopen, zijn er grondstoffen gebruikt en energie en water, waardoor zelfs het goedkoopste artikel in milieu-opzicht eigenlijk heel duur is.


Als je het niet gewend bent klinkt het helemaal niet leuk, gewoon minder kopen. Je werkt hard voor je geld en dan is het leuk jezelf eens te verwennen, of gewoon te kunnen kopen waar je zin in hebt. Maar het zogenaamde consuminderen heeft ook een voordeel: je leert een kracht in jezelf kennen. Als je ineens niet meer alles kunt of wilt kopen, zul je merken dat je creatiever wordt, dat je andere oplossingen gaat verzinnen. Je zult ook merken dat je een dapper gevoel krijgt, een gevoel van onafhankelijkheid: al die spullen heb je helemaal niet nodig, met een minimaal budget kun je prima voor jezelf zorgen, en ook nog eens heel gelukkig en gezond zijn! In plaats van te kopen ga je ruilen, delen en lenen, waardoor je nieuwe mensen ontmoet die met dezelfde dingen bezig zijn als jij. Met andere woorden, minder kopen verandert je blik op de wereld, en dat is juist wat al die "consuminderaars" zo leuk vinden. 


Reuse is al een veel makkelijkere stap, het betekent hergebruiken. Daarbij kun je denken aan van iets ouds iets nieuws te maken, zoals poetsdoeken van oude t-shirts of een rokje van een overhemd, of een telefoon-lader houder van je oude zeepverpakking. Daarnaast kun je bij hergebruiken ook denken aan langer gebruiken, dus duurzame spullen kopen die lang meegaan, en dat wat wel kapot gaat te laten repareren bij een Repair CafĂ©. 


Recycle - Recycle is de laatste stap, en dat is niet voor niets. Hoewel het natuurlijk altijd beter is te recyclen dan alles samen bij de vuilnis te gooien, moeten producten een intensief traject doorlopen voordat ze gerecycled en weer bruikbaar zijn. Dit kost dus veel water en energie, voordat er weer een product is ontstaan. Een redelijke optie, maar niet zonder reden de laatste in het lijstje! 


Enthousiast geworden? Lees deze praktische tips om afval te verminderen.




Dankjewel voor het lezen. Vind je deze blogpost de moeite waard? Deel 'm dan via Twitter, Facebook en Google+.

2 opmerkingen: