woensdag 29 februari 2012

afscheid nemen [van spullen]

Eergisteren schreef ik over recylcen. Dat wat we toch al hebben, vaak nog wel een keer gebruikt kan worden. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld melkpakken dubbel. Want bij het oud papier mogen e niet -- in verband met het laagje aan de binnenkant. De lege melkpakken gebruiken we als 'vuilinsbakje'. Het duurt even voordat ie vol zit. Het scheelt weer in de plastic vuilniszakken, zo is onze gedachtengang.

Het proces
De tijd nemen om 'dit proces' -- dat opruimen -- is niet alleen beter voor je huis (ordelijk en schoon) of beter voor het milieu (recyclen en consuminderen). Het is vooral goed voor jezelf. Hoezo?

Tijd voor jezelf maken
Door 'zo nu en dan', voor mij eens in de maand, een moeten de tijd te nemen om alles of een deel van je leven (of leefomgeving) onder handen te nemen, kom je dichter bij jezelf te staan. Laat ik het zo zeggen, zo voelt het voor mij.

Nu ik zo'n half jaar deze gewoonte heb gaat het wel een stuk sneller dan eerst. Logisch ook... want 'dat' wat we nu in huis hebben, is ook bewust aanwezig. Of nog voldoende van die items die bewust in huis worden gehouden... Want zeg nou eens zelf, het is verdomd lastig om 'afscheid' te nemen van sommige items. Ze hebben toch hun plekje verworven thuis.

Komt dat bekend voor?

Mijn tactiek
Mijn tactiek nu, is om spullen een plek te geven of om ervan te weten waarom ik het heb. Het gasfornuis met oven combinatie blijft toch echt hier! We koken en bakken er zoveel lekkers en gezonds mee. Wanneer ik twijfel gaat een item wel apart. Vaak een doos of een lade. Daar liggen dan gelijksoortige items -- waar ik ook over twijfel. Deze blijven dan (heel) vaak liggen tot de volgende maand. Dan is dat, voor mij, wel het bewijs dat ik het niet gebruik/nodig heb. Het kan dan weg. Echter soms, soms krijgen items toch nog een nieuwe plaats. Het mag dan nog even bij ons blijven.

Een goed voorbeeld van iets waar ik over twijfel, zijn de stomer en een vruchtensapmaakmachine [creatief met woorden ;-) ]... houden of toch wegdoen? Het neigt steeds meer naar het wegdoen. Een nieuwe eigenaar gaat er waarschijnlijk meer mee doen dan ik. Iemand interesse?

Hoe ga jij om met het afscheidnemen van spullen? [nog speciale rituelen]

6 opmerkingen:

  1. Ik heb nog nooit vruchtensap gemaakt maar lees er op zich goede dingen over. Vooral van die groente/fruitsappen... en een stomer. Ik heb een stoomoven in mn keuken gebouwd. Een echte musthave dacht ik toen. Ik gebruik m nooit. Levert geen tijdwinst op en dan heb je je eten in een rvs schaal. Een pan op tafel staat toch iets gezelliger.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo denken we [als mens] vaak, volgens mij... 'Dat is een musthave'... om het vervolgens nooit of maar weinig te gebruiken. Zelf heb ik mijn stomer heel intensief gebruik, simpel en gemakkelijk -- dacht ik. Is het ook, toch is met 't gasfornuis koken ook erg lekker en gemakkelijk. En ja, sappen... die zijn gezonder als je ze zelf maakt. Al is het alleen maar om de E-nummers die je NIET binnen krijgt. En je kunt je eigen smaakjes creëren. Misschien toch iets om te proberen?

      Verwijderen
  2. Hoi Benny, dat is toevallig! Ik had gisteren net het plan gevormd om bezig te gaan met sap maken! Ik heb een moestuin met vaak meer dan ik kan eten aan groente, ik geef veel weg, maar zag gisteren ook een filmpje over sap maken met groente en dat wilde ik heel graag proberen. Ik beloof dat ik m door zal geven als ie te lang in de kast blijft staan!

    En over afscheid nemen: ik ben er heel slecht in. Ik ben een beetje een hamsteraar. Ik heb laatst ontdekt dat het makkelijker is om afscheid te nemen van dingen als ik ze weggeef aan iemand waarvan ik weet dat hij/zij er blij mee zal zijn. Ik neem zoveel mogelijk kansen aan om mensen te verblijden met spulletjes van achterin mijn kast :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klinkt goed Dorien! Een moestuin ben ik zelf nog niet begonnen. Wel veel over gelezen en veel goeds over gehoord. [misschien dan toch eens aan wagen...]
      Een goed idee trouwens, dat weggeven en daarmee ook een goed gevoel voor jezelf hebben :) Het hoeft niet altijd een verdrietig afscheid te zijn, zo heb ik er nooit bewust naar gekeken.

      Verwijderen
  3. Ik ben ook zo'n twijfelaar en kan maar moelijk afscheid van alles nemen. Mij is ooit gezegd, als je twijfelt, moet je het nog houden tot j het zeker weet anders krijg je spijt. Het eet tenslotte geen brood, heeft alleen ruimte nodig.
    Ik vervang wel steeds minder wat stuk gaat. Dan pas denk ik of ik zonder kan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ook een goede manier toch, wel iets langzamer... maar zeker net zo bewust. Stap voor stap. We hoeven niet in één keer ons huis leeg te halen... zou ik veelste kaal vinden, als ik dat in 1x zou doen.

      Verwijderen