dinsdag 14 februari 2012

Wees jezelf -- ook met Zero Waste


Dat is wat ik je vandaag wil meegeven. Wees jezelf. Ook wanneer Zero Waste ter sprake komt.
In het begin is dit een uitdaging; jezelf zijn. Want wat als iemand niet hetzelfde over Zero Waste denkt dan jij? Wat als iemand denkt dat je goedkoop wil leven? Of dat je geen geld hebt? ... Wat maakt het uit wat iemand anders denkt!? Zolang jij je er maar goed bij voelt.
[onder genot van 'n kop koffie] Vertel ik vaak het verhaal, dat ik zelf brood of muffins bak. Minder vaak vertel ik over mijn haar, dat ik dat was met zuiveringszout (baking soda) en soms wat azijn. Ik deel mijn passie over Zero Waste. Over wat ik doe en wat ik geweldig vind. Daarbij probeer ik de ander in zijn of haar waarde te laten. Vaak zijn de gesprekken warm en diepgaand (nieuwsgierigheid). Soms vertellen mensen dat ze dat zelf nooit kunnen/willen doen. -- Dat is oké. [we sluiten uiteindelijk het gesprek, als de laatste slok koffie op is]
Het is gemakkelijk om het pad om anderen te 'pleasen' te volgen. Meegaan in de gedachten kronkels van je partner, ouders, vrienden of collega's. Alleen wat zij echt nodig hebben, is jou. Jij en het geluk dat je voelt door wat je doet wat je wilt doen. Wees jezelf. [Uiteindelijk] gemakkelijker voor jezelf en de mensen die van je houden.


Misschien zou je het volgende willen doen:  neem vandaag een half uur te tijd en kijk diep naar binnen. Naar jezelf. En voel waar je nu staat. Ben je waar je bent? Of ben je op het pad waar je wilt zijn -- waar je heen wilt gaan? Of ben je nu op het pad van iemand anders, omdat je je aanpast? Wees eerlijk.


Het kan betekenen dat, op dit moment in je leven, Zero Waste niet of minder in je levensstijl past. Dat kan. En vanaf hier, waar je nu staat/bent, kun je dan stappen zetten. Is dat richting Zero Waste? ... Ik denk dat iedereen stap voor stap richting Zero Waste kan werken. Dat betekend dus, dat je op het pad van Zero Waste bent wanneer je je eigen boodschappentassen meeneemt naar de (super)markt. Of wanneer je kiest voor een grotere (voor)deelverpakking. 


Zero Waste breng je dan naar het volgende niveau door meer te doen. Te doen, wat voor jou goed voelt. Misschien is een moestuin iets, of je eigen brood bakken, of zonnepanelen plaatsen, etc. Kies iets dat je bij je past en wat je met passie met andere kunt deel. 


Welke stap zet jij vandaag?

5 opmerkingen:

 1. Mooi stukje! En herkenbaar. Ik weet wel waar ik sta. Ik ben fysiek weer wat slechter en dan ben ik ook weer wat verder af van zero waste, omdat sommige dingen teveel energie kosten.
  En heb ik weer wat meer energie, dan doe ik ook weer meer aan zero waste.
  Daar had ik het vroeger moeilijk mee. Maar nu denk ik: ik doe wat binnen mijn mogelijkheden ligt.
  Als iedereen dat doet dan zou het al enorm schelen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel :) en ja, zo is het denk ik ook. Wanneer je meer tijd/energie hebt, de meer je iets kunt doen... aan bijvoorbeeld Zero Waste. Vele handen maken ook in dit geval licht werk.

   Verwijderen
 2. Ik ben eigenlijk op zoek naar een andere term voor 'zero waste', want ik vind het zo... onbereikbaar..
  Less waste, of less plastic.
  Voor mij zijn het kleine stapjes, en soms een stapje terug om vervolgens een stapje in een iets andere richting te zetten.
  En ik wil vooral niet te geitenwollensokkerig worden, als je begrijpt wat ik bedoel. Al denk ik dat ik dat al ben, want ik word al raar aangekeken als ik zeg dat ik geen chloor gebruik voor het toilet......
  Wat spaarcentje al zegt: als iedereen iets zou doen zou dat al schelen....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben nieuwsgierig naar wat eruit kwam [als alternatieve naam voor Zero Waste] als we zouden brainstormen. Ik vind het, tot nu toe, wel iets visionairs hebben. Het lukt mij immers nog niet om Zero Waste te leven... Er is nog voldoende afval dat om me heen is en waar ik zelf aan meewerk om het te maken. [dan denk ik aan: elke aankoop is een stem].

   En ja, vele handen maken licht werk... zo ook voor dit.

   Keep me posted :)

   Verwijderen
  2. Eefje: op veel blogs lees ik ook over Minder Afval, dat gewoon in de plaats van Zero Waste wordt gezet en volgens mij een prima vertaling is. Het is gelijk wat bereikbaarder: "minder afval" betekent niet gelijk helemaal geen afval maken, maar in ieder geval er aan beginnen en de eerste stappen doen!

   Bezig zijn met Minder Afval is een soort van reis, het hoeft niet in een keer altijd goed te zijn, en soms doe je iets en verandert het later weer, dat is allemaal prima. Zolang je maar bewust kiest en kritisch kijkt naar wat je doet, dat is het belangrijkste :)

   Verwijderen