vrijdag 10 februari 2012

Hier sta ik met Zero Waste

Het lokale koffiecafé waar ik regelmatig kom, bracht mij weer eens een heerlijke cappuccino. Tijdens wat schrijfwerk bedacht ik me... "Waar sta ikzelf nu eigenlijk met Zero Waste?" ... "Binnen wat voor grenzen wil/kan ik bezig zijn met Zero Waste?". Met de volgende tekening/diagram dacht ik het gebied aangestreept te hebben. Of is ook echt zo is, weet ik niet. Wat denk jij?

Mijn plek waar ik kan/wil werken aan Zero Waste

Mijn gevoel is, dat hoe meer geld en tijd je te besteden hebt, des te gemakkelijker het is om naar ultiem Zero Waste te gaan (klinkt logisch, bedacht ik me ook). Hoe dichter de Cirkels bijeen komen, des te meer Zero Waste je bezig kan zijn. Hoe verder uiteen... des te minder plek er over blijft voor Zero Waste.

Zo voel ik nu dat ik druk bezig ben met mijn studie... Dus minder tijd overhoud om bijvoorbeeld elke avond brood te bakken en/of muffins te maken / zelf appelsap te persen, etc. Daarnaast houd mijn budget op een gegeven moment op. Ik woon in een huurwoning. Daar ga ik geen zonnepanelen op plaatsen, vanwege het te kleine budget. En ook vanwege het feit, dat ik in een huurwoning woon.

Mijn cirkels
Bij mij staan de cirkels dus nog enig sinds uiteen. De afbeelding kan mijn plek voor Zero Waste weerspiegelen. Wel merk ik verschil tussen studieweken en studie vrije weken. Dat merk je als lezer ook -- direct meer blogposts ;-)

Waar sta jij? Zou je het willen tekenen? Hier, of op Google+ willen delen?

Maak er 'n spel van
Maak Zero Waste leuk voor jezelf. "Maak er een spel van," zou ik zeggen. Vak nemen we het leven wel heel erg serieus. Ik geef toe, er zijn voldoende zaken die we serieus moeten nemen... alleen, vaak ook niet. Voorbeelden:

 • Zorgverzekering uitzoeken? Besteed er de volgende keer eens een avondje aan. Eens zien wat het scheelt. Ik lees dat sommige mensen veel 10'tjes besparen. Dus waarom niet? Ik vond het dit jaar wel goed. Echter eerder heb ik mijn zorgverzekering aangepast, om zo meer te besparen. (per jaar betalen / modules uitzetten die ik niet gebruik).
 • Mijn spel van vorige maand was om elke uitgave bij te houden. Hoeveel was het ook alweer? Soms even schrikken... maar je staat wel weer gelijk met beide benen op de grond. Daardoor speel ik nu het spel:
 • Met hoe weinig kan ik eigenlijk leven. Een zien: 
  • We zijn al van regelmatig bioscoop, naar regelmatig thuis film kijken gegaan. Is veel gezelliger én knusser.
  • Is chips elke keer week nodig? Alternatieve, gezonde, snacks zijn ook erg lekker :)
  • Al een lange tijd nemen we regelmatig onze lunch van huis mee. Scheelt geld, maar is vaak ook nog lekkerder en gezonder ook. Soms vervallen we in de vorige gewoonte, om iets te kopen.
  • Koffie bij het koffiecafé... nee, sorry. Deze kan ik nog niet loslaten. Maar deze zou wel veel geld besparen. Zomaar een 10'tje per week. Misschien toch nog de moeite waard....
 • Een TV... die hebben we niet. Gewoon spelletjes spelen, wandelingen, samen sporten... is allemaal ook leuk en veel interactieve dan passief TV kijken.
 • De verwarming staat bij ons uit. We ontvangen voldoende warmte van de omgeving (buren). Soms is het wat koeler in huis... de vraag is dan, willen we daarvoor de verwarming aanzetten? Vaak niet. Niet voor het geld... wel omdat we vaak buitenshuis zijn.
Hoe maak jij het een spel voor jezelf? Uit pure noodzaak of omdat je (richting) Zero Waste wil leven?


5 opmerkingen:

 1. Bij mij is besparen een beetje noodzaak. We hebben gewoon de keuze gemaakt om geen gebruik te maken van kinderopvang en voor mijn kinderen en de generaties na hen wil ik ook zorgvuldig met de planeet om gaan. Maar ik probeer wel comfortabel te leven en ook te genieten van wat er mogelijk is. Als ik ergens heen ga of wil bekijk ik of ik t kan fietsen. Met vakanties proberen we ook bijvoorbeeld om en om buitenland te gaan. Ene jaar Nederland andere jaar vliegen/ auto wat verder. Nederland is zo mooi, maar met internet en tv is de wereld van de kinderen ook al veel groter en wil je ze ook wel laten zien hoe het er aan toe gaat en uit ziet in andere landen.

  Groenten zelf verbouwen doen we ook met meerdere redenen. Het is misschien iets goedkoper, het is zeker onbespoten en het leert kinderen dat groente en fruit gewoon groeit en niet automatisch in plastic verpakt uit de fabriek komt. En ik denk (sorry voor hen die dat wel doen) dat het in deze fase van mn leven niet leuk is om helemaal zero waste te gaan. Zoals jij het (soms) doet Benny, dat had ik ook wel leuk gevonden als ik nog met zn tweeën was, of later weer met zn tweeën ben. Nu zorg ik vooral en in mn spaarse vrije tijd rust ik uit, lees ik een boek, sport ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zero Waste, vind ik, moet een leuke hobby zijn. Wij zijn nu erg aan het zoeken wat we zelf willen doen (brood bakken, schoonmaken met ecologische middelen, etc) en wat we [nu] niet zelf willen of kunnen doen (auto, moestuin).

   Het brengt ons dichter bij elkaar, dat vind ik nog het mooiste :)

   Dank je voor je bericht(jes) Inge

   Verwijderen
 2. Ik bedoel maar te zeggen dat Zero waste een beetje je hobby moet zijn om het vol te houden. En ik heb in deze levensfase amper tijd voor hobby's. En als ik een keer tijd heb verdeel ik die tussen zelf bakken, lezen, handwerken en de tuin/moestuin en mn sociale contacten.

  Geen tv vind ik wel heel mooi. Kan er nu niet meer naartoe met de kinderen maar op vakantie missen we m niet. Bovendien tip ik een kennis die ook geen tv heeft altijd wat de moeite waard is om op internet op te zoeken en te kijken. Ik zie veel rotzooi maar soms ook mooie tv en soms ook grappige tv.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het mooi dat je dat met cirkels aangeeft. Iets totaals nieuws om zo iets aan te geven voor me. Leuk idee dus :-) Ik ga eens kijken of ik het zo ook ergens kan toepassen met verschillende doelen, onderwerpen enz.

  Logisch dat je meer uitgeeft op bepaalde tijden dan andere tijden en je je niet helemaal kunt houden aan je oorspronkelijke plan. Dat moet ook gewoon kunnen. 100% is wel erg veel om na te streven. Zelfs als je 50% haalt, is dat al knap in vergelijking met de rest van de bevolking.

  Heb toevallig vandaag een blogje over glasverpakking geschreven. Zou ook een beetje kunnen helpen aan zero waste. Maar ik vrees dat de leveranciers en de commercie me daarin niet tegemoet zien :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor mij was het ook nieuw... Ik ben nieuwsgierig waar je het nog meer in wil gaan toepassen :) keep me posted.

   Over de glasverpakking heb ik gelezen ja, leuk idee! Of ze het gaan doen is een tweede... Maar het idee is er. Ook leuk om de reacties te lezen en zien dat mensen potjes overal en nergens voor gebruiken. Ik gebruik voornamelijk glazen potten (met die rubberen randen). Werkt ook super.

   Verwijderen