vrijdag 9 maart 2012

Brood -- mijn recept

Zo nu en verschijnt er op dit blog een verhaal met nieuwe ervaringen. Bijvoorbeeld 'zelf broodbakken'.  En vanmorgen bedacht ik me, dat het recept er niet bij staat [door een vraag in een comment]. Dat wil ik nu met je delen.

Heb je zin om brood te bakken. Probeer dit recept eens.

1     kop lauw warm water
1/4  kop melk
4     koppen meel
2     theelepels gist
5     theelepels suiker
1     theelepels zout
stukje boter -- gesmolten. (ongeveer 25gr) + een beetje extra om evt het bakblik mee te boteren.

Naarmate je vaker brood bakt, zul je merken dat je alles gemakkelijk met elkaar mengt en kneedt. Soms wil ik iets meer dan normaal brood. Dan komen er extra ingrediënten bij, zoals knoflook, ui, tuinkruiden etc. Dus maak er een festijn van.


Hoe ik mijn brood bak? Eigenlijk heel simpel. Ik heb twee keer precies de aanwijzingen opgevolgd. Daarna heb ik het met de losse hand gedaan. Meestal komt er dan heel wat lekkers uit. Ja... soms ook niet! :)

Bereidingswijze, zoals ik het nu doe

Pak een kom waarin je 1 kop lauw warm water giet. Voeg gist en suiker toe. Roeren en even laten staan -- er zijn geen klontjes meer. Daarna 2 koppen meel toevoegen en met lepel doorroeren. Blijf roeren en voeg elke 1 minuut een halve kop mail toe (max 2 koppen totaal). Blijven roeren tot er een mooi kneedbaar deeg is ontstaan.

Strooi meel op de werkplaats, waar je het deeg gaat kneden. Plaats het deeg en begin met kneden. Dit doe je ongeveer 10 minuten. Waar nodig wat meel toevoegen, tot dat het deeg niet blijft plakken aan de handen. let op: niet te veel meel toevoegen, het deeg moet lichtjes plakken aan de hand, maar niets achterlaten.

De kom waarin je het deeg gemaakt hebt: strooi meel in de kom en plaats het deeg erin. Dan een theedoek erover en laten rijzen voor 1 uur. Na het uur, opnieuw 10 minuten kneden.

Nu zou het pizzadeeg klaar zijn. (uitrollen en pizza maken). Voor brood plaats je het deeg in een bakvorm naar keuze, beetje invetten en het deeg erin leggen. Opnieuw het deeg 1 of 2 uur laten rijzen. Daarna afbakken -- ongeveer 30 minuten op 180 graden.

Eet smakelijk.

tip: voor pizza bak het deeg een aantal minuten op 180 graden. Beleg het daarna. Zo krijg je een krokantere bodem.

Broodbak ervaring? Deel ze hier. Ik ben erg nieuwsgierig hoe anderen (jij?) brood maakt. Misschien met een bakmachine? Of ook zonder...

3 opmerkingen:

 1. Dit brood heb ik van iemand geleerd, het heet: geen-kneden-brood.
  Je begint al de avond van tevoren.

  Nodig:
  360 gram meel (vaak doe ik 120 gram hiervan volkoren meel)
  3 deciliter water
  half theelepeltje gist
  snufje zout

  Meng alle ingrediënten door elkaar totdat er een nat papje is ontstaan. Leg een natte theedoek over de kom waar je meel in zit. Doe daaromheen een plastic zak en zet neer op een niet te koude, tochtvrije plaats.
  Ga naar bed :)

  De volgende ochtend:
  Als het goed is zie je bubbeltjes op je mengsel. Neem een mixer met deeghaken en mix je deegje. Voeg langzaam meel toe, totdat je deeg stevig is en een bal vormt. Natte doek weer over de kom, plastic zak er weer over, en 1 tot 2 uur laten rijzen.

  Tegen het einde van het rijsproces de oven op 230 zetten.
  - Neem een gietijzeren pan met deksel. Smeer de bodem en zijkanten in met meel. Zet de pan in de koude oven en laat mee opwarmen.
  Of als variant hierop:
  - Vul de twee helften van een Romertopf met water, zet ze in de koude oven en laat mee opwarmen.

  Als de oven op temperatuur is haal je je deeg tevoorschijn. Het is nu mooi gerezen. Haal je ijzeren pan uit de oven, kieper je deeg in de pan, deksel er op, terug in de oven zetten. 30 minuten bakken. Deksel er af, nog 5 minuutjes nabakken zonder deksel voor een krokant korstje. Eventueel de oven bij deze laatste stap al uitzetten.

  Met de rompertopf is het iets anders. Als de oven op temperatuur is haal je de onderste helft van de romertopf uit de oven, gooi het water er uit, en zolang de zijkanten nog nat zijn (snel, snel) strooi je meel op de bodem en zijkanten van de romertopf. Kieper je deeg in de romertopf, haal de bovenste helft van de romertopf uit de hete oven, gooi het water weg, zet de bovenste helft op de onderste helft en zet de romertopf in de oven. 30 minuten bakken, daarna nog 5 minuten zonder de bovenste helft voor een mooi korstje.

  Het klinkt omslachtig, maar het is echt niet veel werk en geeft prachtige gerezen broden zonder gist smaak. Bakken in een pan of aardewerken pot zorgt er voor dat de temperatuur heel gelijkmatig blijft in de pot of pan, wat het brood beter doe rijzen.
  Een broodbakmachine is echt niet nodig, alleen maar het zoveelste elektrische apparaat in je keuken. Een ijzeren pan gaat je leven lang mee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klinkt goed Oker, lijkt me leuk om eens uit te proberen. Ik weet niet of ik al het keukengerei heb... (ben en blijf een student ;)
   Ik denk dat het trouwens wel mee valt met de omslachtigheid. Vandaag, net, heb ik ook nog lekker staan kneden zodat we morgen een mooi brood hebben :) -- en daar is inderdaad geen broodmachine voor nodig.

   Verwijderen
 2. Dit is trouwens een goede website voor wie veel verschillende soorten broden wil leren bakken:
  http://www.wiebaktmee.nl/

  BeantwoordenVerwijderen