zondag 11 maart 2012

Minder afval creëert vrije tijd [5 voorbeelden]

Een minder afval levensstijl creëert vrije tijd. Tijd voor jezelf en tijd voor de dingen die jij belangrijk vindt in het leven. Ja, echt waar. Soms hoor ik dat mensen het zo druk hebben, dat ze geen tijd hebben voor een spaarzamere levensstijl – een levensstijl die Minder Afval creëert. Ik wil graag een aantal van mijn manieren delen, hoe ik tijd vrijmaak terwijl ik op mijn reis ben om Minder Afval te creëren.

Dat Minder Afval tijd creëert, daar kwam ik dit weekend opnieuw achter. Na een drukke studie-, sport- en werkweek wilde ik in het weekend de tijd nemen voor mijzelf. Je kent het wel, de zogenoemde batterij weer opladen. Hoewel ik dit ook doordeweeks wil doen, schiet het er soms toch bij in – ik maak er dan blijkbaar geen prioriteit van, dat vind ik jammer. Komt bekend voor?

Er zijn veel manieren om je batterij weer op te laden. Bijvoorbeeld door voldoende slaap/rust te nemen of door te gaan sporten/meditatie. Er zijn er natuurlijk meer [hoe laat jij je batterij op?]. ‘In het moment zijn’ werkt voor mij zeer goed. Terug naar ik, mij, en mezelf… de batterij laad hier snel van op. Ook als ik iets met passie doe. Dat merk je zelf misschien ook wel [achteraf]. De tijd is voorbij gevlogen, je bent energiek of juist helemaal stuk en je hebt een voldaan gevoel.  Dat is nog eens iets. Hoewel dat ‘met passie doen’ niet altijd voor jezelf is, geeft het je wel een kick… een boost aan energie. Dus hoe doe ik dat:

·      Koken. Afgelopen weekend heb ik pizza gemaakt [alweer! – Zie voor het recept en de gegeven suggesties: brood/pizza recept]. Deeg kneden is dan net meditatie. Heerlijk om te doen – heerlijk om te eten. Terwijl je kookt bepaal je zelf wat erin gaat en wat niet. De tijd nemen voor een goede maaltijd is belangrijk, vind ik.

tip – Niet elke dag de tijd? Maak meerdere porties. Zo kan je op drukke dagen iets uit de vriezer halen en toch goede maaltijd hebt.

relatie met Minder Afval – grotere porties koken scheelt energie en groot inkopen voor het koken scheelt afval.

·      Bewegen. Vandaag was het heerlijk weer. Een wandeling of hardlopen. En terwijl je een wandeling maakt, misschien nog even langs de markt of de super… scheelt weer rijden met de auto. Goed voor de gezondheid en je koopt alleen hetgeen je nodig hebt.

tip – neem twee shopperbags mee. Zodat je het gewicht gelijkmatig kan verdelen. Zo doe ik nu al een aantal weken de boodschappen en de markt.

relatie met Minder Afval – vaak kopen we meer in de super en op de markt, dan dat we eigenlijk nodig hebben. Bewust nadenken over wat je nodig hebt scheelt afval, geld en kan beter zijn voor de gezondheid [wanneer de lekkernijen in de super blijven!].

·      Lezen. Hoewel ik een goed gesprek waardeer, vind ik lezen toch echt een super manier om tot mezelf te komen. Daarnaast geef je jezelf de tijd. Misschien leer je nog iets van hetgeen je leest of geef je je hoofd een moment de tijd om over iets compleet anders na te denken.

tip – met mooi weer, in het park. Kleed mee, misschien nog tappas en wijn? Geniet.

relatie met Minder Afval – niet direct. Alhoewel, wanneer je de boeken weer doorgeeft… dan is dat natuurlijk ‘beter’ [dan direct daarna in de kast te laten verstoffen – uiteindelijk weggooien].

·      Schrijven. Is een manier van reflecteren. Zeker het schrijven van dit blog helpt mij om onderwerpen vanuit meerdere invalshoeken te bekijken [althans dat probeer ik…].

tip – start gewoon. Naarmate je meer schrijft, voelt het beter. Net als met fietsen, je begint met vallen en opstaan.

tip 2 – gebruik je hele vel – er zit ook een achterkant op.
J

relatie met Minder Afval – op papier kan schrijven een vorm van afval creëren. Aan de andere kant kan schrijven er ook voor zorgen dat afval vermindert wordt – zoals ik dat nu probeer door erover te schrijven.

·      Niets doen. Dat creëert in ieder geval geen afval. Het geeft je overzicht. Niet direct, wel naarmate je langer ‘niets doet’. Laat je hoofd maar razen, laat die gedachten maar komen. Vanzelf zal de vloed aan gedachten minder worden. Je zult merken dat je over dingen nadenkt die belangrijk voor je zijn. Dit punt doe ik eigenlijk te weining. Ik heb vaak het idee dat het volgende ding er weer zit aan te komen. Een les voor studie, sportles, werk, een afspraak en zo maar door. Schoonmaken ook ;)

tip – blok eens een dag in je agenda waar je niets gaat doen. Lekker thuis. Jij, met jezelf en misschien met een aantal dierbare mensen. Bankhangen. Thee drinken. Lezen. Mediteren. Alles is mogelijk. Let op: tv-kijken hoort er niet bij. Net als de computer en telefoon. Die zijn UIT.

relatie met Minder Afval – zo’n dag heeft mij inzichten gegeven over mijn levensstijl van toen. En is de start geweest van mijn levensstijl die ik nu heb.

Je bent bijna bij het einde beland van deze post. Deze manieren heb ik afgelopen weekend gebruikt om mezelf weer op te laden. Ik heb genoten. Hoe was jouw weekend? Ik hoop dat je genoten hebt, van de dingen die je gedaan hebt. Misschien dat hierboven iets staat, dat je wil uitproberen. Heb je ergens vragen over, stel ze. Ik beantwoord ze graag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten