tag:blogger.com,1999:blog-7793783427214692392.post2974726406856768652..comments2023-05-02T11:50:23.178+02:00Comments on Stap voor stap naar minder afval: Brood -- mijn receptAnonymoushttp://www.blogger.com/profile/03513169170935049605noreply@blogger.comBlogger3125tag:blogger.com,1999:blog-7793783427214692392.post-71898072609101925452012-04-08T22:23:06.966+02:002012-04-08T22:23:06.966+02:00Klinkt goed Oker, lijkt me leuk om eens uit te pro...Klinkt goed Oker, lijkt me leuk om eens uit te proberen. Ik weet niet of ik al het keukengerei heb... (ben en blijf een student ;)<br />Ik denk dat het trouwens wel mee valt met de omslachtigheid. Vandaag, net, heb ik ook nog lekker staan kneden zodat we morgen een mooi brood hebben :) -- en daar is inderdaad geen broodmachine voor nodig.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03513169170935049605noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7793783427214692392.post-49874588983115031752012-03-09T15:50:07.884+01:002012-03-09T15:50:07.884+01:00Dit is trouwens een goede website voor wie veel ve...Dit is trouwens een goede website voor wie veel verschillende soorten broden wil leren bakken:<br />http://www.wiebaktmee.nl/Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-7793783427214692392.post-87141800177305362792012-03-09T15:48:37.388+01:002012-03-09T15:48:37.388+01:00Dit brood heb ik van iemand geleerd, het heet: gee...Dit brood heb ik van iemand geleerd, het heet: geen-kneden-brood.<br />Je begint al de avond van tevoren.<br /><br />Nodig:<br />360 gram meel (vaak doe ik 120 gram hiervan volkoren meel)<br />3 deciliter water<br />half theelepeltje gist<br />snufje zout<br /><br />Meng alle ingrediƫnten door elkaar totdat er een nat papje is ontstaan. Leg een natte theedoek over de kom waar je meel in zit. Doe daaromheen een plastic zak en zet neer op een niet te koude, tochtvrije plaats.<br />Ga naar bed :)<br /><br />De volgende ochtend:<br />Als het goed is zie je bubbeltjes op je mengsel. Neem een mixer met deeghaken en mix je deegje. Voeg langzaam meel toe, totdat je deeg stevig is en een bal vormt. Natte doek weer over de kom, plastic zak er weer over, en 1 tot 2 uur laten rijzen.<br /><br />Tegen het einde van het rijsproces de oven op 230 zetten. <br />- Neem een gietijzeren pan met deksel. Smeer de bodem en zijkanten in met meel. Zet de pan in de koude oven en laat mee opwarmen.<br />Of als variant hierop:<br />- Vul de twee helften van een Romertopf met water, zet ze in de koude oven en laat mee opwarmen.<br /><br />Als de oven op temperatuur is haal je je deeg tevoorschijn. Het is nu mooi gerezen. Haal je ijzeren pan uit de oven, kieper je deeg in de pan, deksel er op, terug in de oven zetten. 30 minuten bakken. Deksel er af, nog 5 minuutjes nabakken zonder deksel voor een krokant korstje. Eventueel de oven bij deze laatste stap al uitzetten.<br /><br />Met de rompertopf is het iets anders. Als de oven op temperatuur is haal je de onderste helft van de romertopf uit de oven, gooi het water er uit, en zolang de zijkanten nog nat zijn (snel, snel) strooi je meel op de bodem en zijkanten van de romertopf. Kieper je deeg in de romertopf, haal de bovenste helft van de romertopf uit de hete oven, gooi het water weg, zet de bovenste helft op de onderste helft en zet de romertopf in de oven. 30 minuten bakken, daarna nog 5 minuten zonder de bovenste helft voor een mooi korstje.<br /><br />Het klinkt omslachtig, maar het is echt niet veel werk en geeft prachtige gerezen broden zonder gist smaak. Bakken in een pan of aardewerken pot zorgt er voor dat de temperatuur heel gelijkmatig blijft in de pot of pan, wat het brood beter doe rijzen.<br />Een broodbakmachine is echt niet nodig, alleen maar het zoveelste elektrische apparaat in je keuken. Een ijzeren pan gaat je leven lang mee.Anonymousnoreply@blogger.com