maandag 16 april 2012

Het leven verandert. Verander jij mee?


[voor de 3 tips, scroll omlaag]

Niets staat stil in het leven. Toch houden we onszelf vaak vast aan bepaalde ideeën, gedachten. Daar blijft het niet bij. Ook houden we onszelf sterk vast aan spullen, bepaalde (emotionele) waardevolle items. Daarnaast vinden we veel voorwerpen ook terug in ons huis/leven, want het kan misschien, ooit, nog eens van pas komen. Komt het bekend voor? Lees dan vooral verder. Misschien is het vandaag wel de tijd om bepaalde beelden te vervormen -- te vernieuwen.

Roesten in routine
Wanneer je aan het bewegen bent, prikkel je je lichaam. Op het moment dat je hetzelfde voor meerdere malen hebt gedaan, begint het effect ervan af te nemen. Je lichaam (en geest) wennen eraan. Het is routine. Zo gaat het ook in de rest van het leven. Tijd voor een voorbeeld: Je staat 's morgens op. (vermoeid?) Je doet je routine (opstaan, douchen -- of eerst koffie, aankleden, krant lezen, kids wakker maken, etc. Of je nu met een grote sprong uit bed sprint, vol energie, of total loss je bed uitrolt… de routine in de morgen kun je dromen. Je hoeft er niet meer bij na te denken.

Omdat je er niet meer bij na hoeft te denken, roest je al het ware in de gewoonte. Hoewel dat roesten gebeurd op de momenten dat je iets doet zonder er (bewust) bij na te denken, kan je jezelf direct (als het ware) ontroesten door diezelfde activiteit met volle aandacht te doen -- bewust.

mini-actie: gooi de routine eens om voor morgenochtend. Voel het verschil. Bevalt het je?

Verzamelen als een hamster
Dat wil zeggen, alles verzamelen en thuis houden. Misschien met verschillende redenen. Zo kunnen items een grote (emotionele) waarde hebben. En iets wat ik zelf soms merk, is het vasthouden van objecten omdat ik aan Minder Afval doe. Zo heb ik nog een stomer… Al driekwart jaar niet in gebruik. Maar ik heb 'm nog wel.

mini-actie: Stel jezelf de vragen: wat hou jij je aanvast? Waarom mag die vaas niet weg, of die bak met kaarten, of dat schilderij/tekening van iemand…? …3 Tips

 1. Pak nu één item en gooi deze weg. Misschien is het de krant van gisteren of een apparaat wat het al lang niet meer doet. Natuurlijk op een Zero Waste manier, bijvoorbeeld het papier scheiden.
 2. Pak een (verhuis)doos en stop er spullen in waarvan je denkt dat je ze misschien, ooit, nog nodig hebt…. terwijl je ze al meer dan een half jaar niet gebruikt hebt. Staan ze er over een maand/half jaar nog? … dan is het veilig te zeggen, dat je ze kunt doneren/weggooien.
 3. Doe stap 1 en 2 overnieuw, alleen nu voor je kledingkast! (dat was bij mij weer een vuilniszak vol).

4 opmerkingen:

 1. Goed idee.. Ik moet gauw tijd maken voor een opruim/ontruim-actie.. :) Geldt zeker voor mij, omdat ik maar 2 kamertjes heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. me2. En tijd vrijmaken... dat is nou net vaak het punt, niet? ;)

   Verwijderen
 2. Een voordeel van de eeuwige verbouwing... Ik zoek alles regelmatig uit.. Als we weer een inpandige verhuizing hebben! Goed idee om het nog ff te bewaren, ik heb ook wel eens een bloesje weg gegooid en later zocht ik het voor een feestje.. Duh...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. oeps? ... + minder spullen maken zo'n verbouwing iets gemakkelijker denk ik... minder gesjouw.

   Verwijderen