zondag 8 april 2012

Doen, doen & doen (ipv: lezen, lezen & lezen)


Er heeft zich, bij mij, een verschuiving plaatsgevonden. Een verschuiving van lezen, lezen en nog meer lezen… naar doen, doen en eigenlijk nog meer doen. Komt dit je bekend voor? Veel lezen, denken: wow, leuk! … om er vervolgens weinig mee te doen. 

Dat gevoel merkte ik een aantal weken geleden. Een gevoel van: 'ik heb het gevoel dat ik minder tijd heb om te denken aan Zero Waste als concept/levensstijl.' Dat gevoel werd deels bevestigd door de volgende dingen:

 • Ik at minder fruit dan daarvoor. (ik at minder, maar kocht ook minder).
 • Ik heb meer producten met verpakking gekocht. (Ook al was het zo simpel als koeken -- die trouwens gemakkelijk zelf te maken zijn).
 • Ik at meer producten buitens huis. Denk hierbij aan eenpersoonssnacks en lunchen buitenshuis. 
 • En zo voorts.

Op zich geen schande, denk ik. Maar wel iets wat me opviel was dat ik meer tijd kwijt was, dan wanneer ik bijvoorbeeld zelf mijn lunch gemaakt had (lange wachtrijden bij de kassa). Ook als ik meer fruit had gegeten (fitter voelen). Dus mijn vraag, aan mijzelf was: hoe is dat nu toch zo gekomen, die vershuiving?

Eigenlijk heel simpel. Ik heb mijn bordje volgeschept met 'te doen' dingen en de tijd dat ik iets aan zero waste wilde doen, heb ik gevuld door erover te lezen… daarbij mijzelf en de gekozen levensstijl even op de tweede en derde plek gezet, om het zo maar te zeggen.

De oplossing, is het omgooien van het roer. In plaats van lezen, lezen lezen…. naar doen doen en doen. Terug naar mezelf en wat ik wil, wat belangrijk voor mij is. Dus:

 • Genieten van zelfgebakken brood, muffins etc.
 • Genieten van verse producten van de markt: meer fruit bijvoorbeeld.
 • Genieten van een (digitaal) boek. Even tijd voor mezelf.
 • Genieten van de tijd samen met mijn vriendin. Wandelen, boodschappen doen, even weg.
 • Genieten van de activiteiten die ik doe (Studie, groepslessen geven, sife, etc).


Wat vind jij belangrijk? -- Wanneer gooi jij het roer om?

2 opmerkingen:

 1. Regelmatig sta ik even stil bij mijn leven en ga even met mijzelf in gesprek. Dat is nodig want een mens is snel geneigd voor de allermakkelijkste weg (in zijn gedachten, want het blijkt dus vaak niet zo te zijn, op de keper beschouwd)te kiezen. Even resetten is dan goed en je voelt dat het prettiger leeft. Eén of meerdere keren per jaar een soort retraite te houden helpt daarbij, maar ook een uurtje kan al resultaat geven. Een dagboek of blog zet je ook vaak op scherp.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Interessant. Als ik mag vragen, hoe zie je zo'n retraite er dan uit voor jou?

   Verwijderen