dinsdag 8 januari 2013

Wat is er gebeurd in 2012?

Een nieuw jaar is aangebroken. Veel mensen starten het jaar met nieuwe voornemens. Mijn voorstel: doe dát niet. Wat wel dan: kijk terug op het vorige jaar.

2012 in een vogelvluchtEen jaar waar ik:
• ongeveer 30 kilo minder papier heb binnen gekregen. Simpelweg door een nee/nee-sticker.
• gezonder ben gaan eten. Meer groenten en fruit. Minder verpakkingen. Meer zelf gekookt.
• minder vlees heb gegeten. Melkproducten zijn ook een stuk minder aanwezig.
• beter met stroom en gas ben omgegaan. Van water hebben we zelfs flink terug gekregen.

Maar niet minder belangrijk: 2012 was een jaar waar ik meer genoten heb met minder. Meer genoten van ervaringen (verloving, samen met vrienden genieten, zelfde geldt voor familie). Met minder, omdat er veel het huis uitgegaan is. En dat geeft rust. Heerlijk.

Toch begint 2013 niet met voornemens. Waarschijnlijk weet je het van jezelf, dat goede voornemens, helaas, niet al te lang bij ons blijven. Jammer. Maar ook logisch. Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar. We leven in het moment, betreft onze behoeften. Nu behoeften aan een sigaret? ... Van de gevolgen merk je nu, hopelijk, nog niets. Dat geldt ook voor die lekkere koekjes. Nu een lekker koekje... De omvang van je taille merk je pas later. En zo werkt het met meer. (hoe wel een doel stellen: zie de volgende post over hoe ik doelen stel)

Gewoontes (habits) zijn de dingen die we automatisch doen, zonder er actief bij na te denken... Zonder ons af te vragen of dat dit goed of juist schadelijk is voor onszelf op de langere termijn. En zeker omdat je lichaam 'beloond' wordt, is het moeilijk om een gewoonte om te buigen. De nicotine, zoetheid, etc. Is wat je lichaam en geest nu waarnemen... Niet het effect over een maand, jaar of langer.

Kijk terug op het vorige jaar. Geniet nog eens van alle goede dingen die je gedaan hebt in 2012. Wat heeft nu echt bijgedragen aan wie je bent (of wie je wilt zijn)? En in de spirit van Minder Afval welke gewoontes hebben bijgedragen aan een schonere jij en je omgeving?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten