zaterdag 2 februari 2013

Wassen met minder [van alles]

Tegenwoordig heeft (bijna) iedereen een wasmachine. Lekker gemakkelijk—vind ik zelf ook. Toch is het bij mij gaan knagen... Een wasmachine verbruikt best wel wat water, elektriciteit, wasmiddel en -verzachter. Daarnaast is wasmiddel en -verzachter niet echt milieuvriendelijk en ook niet al te best voor je huid. Lees het etiket en sta verstelt van de (chemische) samenstelling. Kan ik wassen met minder, van dat alles?

Ik denk van wel (dat is nou net waarom ik deze blogspost schijf ;)

Sinds een flink aantal (zo'n 6-12) maanden was ik anders, was ik met minder.
- Minder water, omdat een 30-minuten programma genoeg is en het een wasmachine is met A++ label. daarnaast is een voorwas niet nodig. Bij erg vuile was kun je de was in een bak water laten weken. Dat is misschien met normale was ook mogelijk, dan hoef je alleen de spoel- en centrifugefunctie te gebruiken.
- Minder wasverzachter, omdat azijn net zo goed werkt, natuurlijker is en het erg binnen het budget van een student past. TIP  gebruik azijn als wasverzachter: De geur verdwijnt wanneer de was droog is.
- minder wasmiddel, met dezelfde reden als voor de wasverzachter: er zijn milieuvriendelijkere opties (als azijn en een beetje baking soda), die ook nog eens beter zijn voor je huid (en portemonnee).

Sinds kort gebruiken we een mix van azijn, een klein beetje 'baking soda' (zuiveringszout) en voor de witte was ook citroensap (van een verse citroen). Wist je dat azijn trouwens de kleur van je donkere was bewaard? ... Is de was normaal, dan is een 30-minuten programma voldoende. Is de was vuil dan laten we deze eerst weken, voordat hij de (30-minuten) was in gaat.

Dan als de wasmachine klaar is, is er misschien de mogelijkheid om de was in een droger te doen ... wij hebben geen droger, dat scheelt. Maar heb je er wel een, dan kun je op dit punt veel stroom besparen. Reken maar eens uit. Hoeveel stroom gebruikt jouw droger? Hoeveel gebruik je 'm? ... Dat kan flink oplopen als je de droger regelmatig gebruikt, of juist besparen als je dat niet doet.

Mijn belangrijkste tip van vandaag

Durf te experimenteren. Het is leuk en levert vaak een besparing op; In ieder geval bewustzijn.

Hoe doe jij de was?

Fijne dag, Benny

Geen opmerkingen:

Een reactie posten