vrijdag 22 juni 2012

Waarom houden we onszelf zo vast?

Ik vroeg 't me deze week een aantal keer af.
Op het moment is er een flinke verbouwing bij ons thuis, vanuit Woonfriesland. Super dat ze renoveren. Het brengt wel wat troep met zich mee. Wel een nieuwe badkamer, ramen etc.
Zoals je zelf misschien ook een verbouwing mee gemaakt hebt (of nu op het moment meemaakt), raakt alles zijn plek (tijdelijk) kwijt. Het staat op stapels, in dozen [of beide]. En nu ik zo'n 3x bepaalde spullen in mijn handen gehad hebt, begin ik me steeds vaker af te vragen: waarom hou ik me hier [nog steeds!] aan vast? ... Weet jij het?

Hoewel ons huisje al heerlijk knus is, zonder troep [jaja, uitgezonderd van nu ;-p ], blijkt er toch nog voldoende in de keukenkastjes enzo te huizen. Spullen die we gewoon niet gebruiken.


 • We hebben een serviesset voor 6 personen. We gebruiken al meer dan een jaar niet meer dan voor 2/3 personen.
 • We hebben een stomer, voor groente enzo. Al ruim een jaar niet gebruikt.
 • Een sap-maak-ding: ook een jaar niet gebruikt.
 • Veel papieren rompslomp. Soms helaas ook van die-moet-je-bewaren-papieren.
 • We hebben genoeg kleding, alleen niet teveel... en toch is er weer een zakvol klaar om het huis uit te gaan. Dat ruimt op!
 • en meer...
Wanneer komt de volgende verbouwing?

5 opmerkingen:

 1. Oei, ik heb nog wel eens spijt dat ik dingen heb weggedaan. En kinderen slepen helaas met de zelfde vaart je huis weer vol als dat jij t op kunt ruimen. Maar ik denk altijd maar zo: alles wat je nu bespaart aan afval, of waar je iets meer tijd in steekt dan de gemaksmens dat scheelt weer op het totale afval! Alle beetjes helpen WEL en bewustwording helemaal.

  Vandaag in NRC Next over de afvalsoep! Daar worden hypotheses getest op Waar/ Onwaar/ Beetje Waar. Plastic Soep helaas "Beetje Waar" 48 * Nederland in oppervlak aan vuil!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat komt voor ja. Heel vervelend. Gelukkig nog niet echt meegemaakt. En ja, kinderen heb ik niet, dus dat valt ook weer mee :P

   Verwijderen
 2. Sommige dingen gebruik je ook niet vaak..
  Zoals een sappan, mijne staat nu bij mijn moeder (bessenoverschot), maar straks in de bramentijd wil ik hem weer! Wij hebben een grote zolder boven de schuur, he-le-maal vol!
  Als ons huis klaar is..... Opruimen! Heerlijk!
  Wat Inge zegt is zo waar: Kinderen willen alles hebben en houden!! Opruimen doe ik dus stiekem!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat ik je zie schrijven, is het delen van items die we niet vaak gebruiken. Naast een sappan, zou ik dan ook aan een (als het uitkomt) auto, grasmaaier, bbq, etc denken. Maar ik denk dat veel mensen dat nog een beetje eng vinden, of vreemd. Zou je dat doen?

   Verwijderen
 3. Van 17 tot en met 25 november 2012 is de Europese Week van de Afvalvermindering. Nederland doet het goed in het scheiden van afval, maar toch staan we in de Europese top 10 van afvalproductie. Per persoon produceren we per dag zo’n anderhalve kilo afval.
  Milieu Centraal voert in deze week de campagne “Samen minder afval”. Een gezin met kinderen staat centraal en loopt dagelijks tegen problemen aan: voedselverspilling, veel verpakkingsmaterialen, het scheiden van afval, ongewenst reclamedrukwerk en kapotte of verouderde kleding en meubels. Met een aantal simpele maatregelen is deze berg afval te voorkomen.

  Help het gezin en geef je tips (mag ook met beeldmateriaal!) door via de facebookpagina van Milieu Centraal. De leukste tips winnen leuke en duurzame prijzen.
  Geef je tips door op www.facebook.com/milieucentraal

  Volg het gezin en kijk voor tips op www.milieucentraal.nl/samen-minder-afval

  BeantwoordenVerwijderen