dinsdag 29 november 2011

Minder afval: reduce, reuse, recycle [gastpost]





"Minder Afval: reduce, reuse, recycle" is een gastpost geschreven door Emily van Stadshippie. Stadshippie gaat over kleine oplossingen voor grote problemen, over jam maken, consuminderen, en de wereld bekijken met een andere blik.


De zin die vaak genoemd wordt in verband met minder afval, en die tegelijk de belangrijkste handleiding is, is "reduce, reuse, recycle." Maar wat betekent het nou precies?


Reduce- de eerste stap is ook gelijk de moeilijkste. Reduce betekent namelijk verminderen, en gaat om het minder kopen van spullen en voedsel, om zo de hoeveelheid afval te verminderen. Minder kopen van verpakte broodjes en afhaal maaltijden, maar ook van nieuwe schoenen, kerstkaarten, kattensnoepjes, noem maar op. Het kopen van iets gaat makkelijk en snel, maar voor ieder product is een intensief traject verlopen, zijn er grondstoffen gebruikt en energie en water, waardoor zelfs het goedkoopste artikel in milieu-opzicht eigenlijk heel duur is.


Als je het niet gewend bent klinkt het helemaal niet leuk, gewoon minder kopen. Je werkt hard voor je geld en dan is het leuk jezelf eens te verwennen, of gewoon te kunnen kopen waar je zin in hebt. Maar het zogenaamde consuminderen heeft ook een voordeel: je leert een kracht in jezelf kennen. Als je ineens niet meer alles kunt of wilt kopen, zul je merken dat je creatiever wordt, dat je andere oplossingen gaat verzinnen. Je zult ook merken dat je een dapper gevoel krijgt, een gevoel van onafhankelijkheid: al die spullen heb je helemaal niet nodig, met een minimaal budget kun je prima voor jezelf zorgen, en ook nog eens heel gelukkig en gezond zijn! In plaats van te kopen ga je ruilen, delen en lenen, waardoor je nieuwe mensen ontmoet die met dezelfde dingen bezig zijn als jij. Met andere woorden, minder kopen verandert je blik op de wereld, en dat is juist wat al die "consuminderaars" zo leuk vinden. 


Reuse is al een veel makkelijkere stap, het betekent hergebruiken. Daarbij kun je denken aan van iets ouds iets nieuws te maken, zoals poetsdoeken van oude t-shirts of een rokje van een overhemd, of een telefoon-lader houder van je oude zeepverpakking. Daarnaast kun je bij hergebruiken ook denken aan langer gebruiken, dus duurzame spullen kopen die lang meegaan, en dat wat wel kapot gaat te laten repareren bij een Repair Café. 


Recycle - Recycle is de laatste stap, en dat is niet voor niets. Hoewel het natuurlijk altijd beter is te recyclen dan alles samen bij de vuilnis te gooien, moeten producten een intensief traject doorlopen voordat ze gerecycled en weer bruikbaar zijn. Dit kost dus veel water en energie, voordat er weer een product is ontstaan. Een redelijke optie, maar niet zonder reden de laatste in het lijstje! 


Enthousiast geworden? Lees deze praktische tips om afval te verminderen.




Dankjewel voor het lezen. Vind je deze blogpost de moeite waard? Deel 'm dan via Twitter, Facebook en Google+.

zondag 27 november 2011

Help... 'n nieuw project

Een paar dagen geleden liep ik binnen bij SIFE (Students In Free Enterprise) en vertelde ik over 'de stappen naar minder afval'. En dat we hier misschien een gezamenlijk project van kunnen maken. Beide geloven we erin: Start bij de kern van je idee. Dus: Kids Go Zero Waste! Wat denk je ervan?

In de loop van twee of drie sessies willen we de volgende dingen overbrengen:
  1. Introductie
    • brainstorm - wat is zero waste?
    • uitleg - dat is nou zero waste.
    • zwerfvuil waar komt dat nou vandaan.
    • zwerfvuil gaan prikken (en zien wat er dus op straat beland).
  1. Toepassen
    • we gaan naar de markt (er zijn al bedrijven die mee willen doen)
    • we gaan vingerverf maken (iemand nog een goed recept?)

  1. Toepassen + afsluiten
    • Bodyscrub voor mamma (of pappa)
    • hoe denk je er nu over.
    • leuke afsluiting.

Mijn vraag is nu. Wie heeft er goede ideeën/recepten/tips/trucs die kinderen kunnen helpen/meer bewust kunnen maken van Zero Waste? Laat 'm achter in een reactie hieronder.

SIFE creëert projecten voor een betere leefomgeving. Dus voor mens en milieu. Lees hier meer over SIFE.


Dankjewel voor het lezen. Vind je deze blogpost de moeite waard? Deel 'm dan via Twitter, Facebook en Google+.

zaterdag 26 november 2011

5 stappen naar Zero Waste wassen


  1. Bespaar tijd, water en energie. Was één of twee keer per week. Voor mij werkt dat perfect. Ik heb voldoende kleding voor een week én aan het eind van de week doe ik de was.
     
  2. Ik kies voor lage temperaturen. Meestal 30/40 graden. Dat werkt voor licht bevuilde was prima. 60 graden komt eigenlijk alleen voor bij mijn beddengoed.
     
  3. Kies een ecologisch wasmiddel. Nu heb ik nog een grootte voordeel verpakking van een vloeibaar wasmiddel. Wanneer deze op is, vind ik dat het tijd is voor een Zero Waste oplossing. Misschien dat je mij hierbij kan helpen. Hoe was jij je was? Laat het me weten, ik ben benieuwd!
     
  4. A++ label voor je wasmachine. Waar ik eerst woonde was er al een wasmachine en droger beschikbaar. Dus dat scheelde. Hier, was toen nog geen wasmachine. Toen heb ik gelijk gekozen voor een wasmachine die zowel water als energie bespaard.
     
  5. Drogen kan ook zonder droger. Daar ben ik nu van overtuigd. Hier heb ik ook iets meer ruimte, dus gaat dat ook wat gemakkelijker. Mijn motto hierover: zonder droger overleef je het ook wel. Ik weet niet hoe dat gaat met als je kinderen heb... Groter wasrek misschien? Dat weet ik niet. Ik weet dat voor nu, drogen ook zonder droger lukt.
Deze 5 stappen hebben mij het afgelopen half jaar erg geholpen om groener te wassen. Ik ben vooral nog nieuwsgierig naar nóg groenere mogelijkheden. Misschien heb je het antwoord voor me?
  • Wassen met zuiveringszout ... werk dat?
  • Wat doet wasverzachter nu precies... is er een groener alternatief?
  • En meer :)

Hoe denk jij daarover? Deel je ideeën in een reactie. 


Dankjewel voor het lezen. Vind je deze blogpost de moeite waard? Deel 'm dan via Twitter, Facebook en Google+.

woensdag 23 november 2011

Genieten van Zero Waste



Hoe geniet jij van Zero Waste?

Ziek zijn... bij mij brengt het me weer terug naar het begin. Mezelf.

  • Genieten van een kop thee. Niet alleen van het drinken. Genieten van het hele proces. Water opzetten, thee selecteren (van de markt), kokend water en thee bij elkaar voegen. Even een minuutje of 3/5 niks -- wachten tot dat de thee klaar is... En daarna genieten van het drinken.
     
  • Genieten van de ruimte van je huis/appartement. (Decluttering)
     
  • Genieten van de spullen die je hebt. Omdat je aan die spullen waarde hecht.
Wat maakt jouw hart warm... waar geniet jij van? Laat een berichtje achter met jouw verhaal.

maandag 21 november 2011

Levensduur van spullen


"Hoe lang blijven spullen bij jou? En wanneer laat je ze los?"
 Twee vragen die vanmorgen bij me opkwamen.

Vaak blijven spullen lang bij me. Ik neem namelijk ook de tijd om ze te kopen.

    • koelkast bijvoorbeeld;
    • of het bankstel.
Sinds enkele maanden is er een grote vierkante bartafel het huis ingekomen... Die wil ik ook nog lang hebben ook.

Maar naast dat, laat ik ongemerkt ook veel (en snel) los. Dat kwam vanmorgen in me op.
    • isoleerkan - waar is die nou gebleven...? Ergens achtergelaten dus.
    • Plastic zakken van het brood - ze kunnen niet onbeperkt hergebruikt worden
    • eierdozen
    • en meer.
Kleine items. Toch een grote impact als je dat een heel jaar doet.... 52x brood. 52x eieren. De isoleerkan niet hè... Daar koop ik er niet elke week 1 van.

Vertel... Hoe lang blijven spullen bij jou? En wanneer laat je ze los?

vrijdag 18 november 2011

Eigenschap 7: Houd de zaag scherp (7/7)

Je bent de weg ingeslagen naar Minder Afval. Je weet waar je ongeveer wilt eindigen, je einddoel. De eerste stappen heb je gezet. Je loopt of fietst meer. Of je koopt minder verpakte producten -- Een win-win voor jou en het milieu. Misschien heb je al mensen die met je meedoen. Zo creëer je synergie...

En dan ga je  de zaag scherp houden (eigenschap 7)


Covey noemt in zijn boek, de 7 eigenschappen van effectief leiderschap, het verhaal van een man die met zijn zaag een boom probeert om te zagen. Een andere persoon komt bij hem staan en zegt: Zou je je zaag niet eens scherpen maken, zodat je sneller en gemakkelijker zaagt? De man reageert geïrriteerd: "Zie je dat dan niet!! Daar heb ik helemaal geen tijd voor."

Je bent de weg ingeslagen. Je hebt de stappen gezet om minder afval te creëren. Nu is het zaak, dat je jouw zaag scherp houdt. Anders versloft je gewoonte... je staat stil, of in het ergste geval: je zet een stap terug(!)

Houd je zaag scherp met:

  • Body  |  fysieke voldoening: Blijf in beweging. Niet alleen omdat je de auto laat staan. Gewoon eens voor het bewegen. Even een wandeling; Heerlijk.
  • Mind  |  mentale voldoening: blijf leren. Blijf jezelf innoveren/vernieuwen.
  • Heart  |  Sociale voldoening: geniet van de mensen om je heen. Geniet van het leven.
  • Spiritual  |  Spirituele voldoening: bijv. mediteren.
Zo houdt je zaag scherp. Wat is nu je voldoende stap?

Dit is het laatste artikel van de 7 eigenschappen. Een nieuw begin misschien voor jou. Doe er je voordeel mee. Jezelf weer even scherpe vragen stellen over wat je nu echt wilt en wilt bereiken. Even op de pauzeknop en nadenken. Dit heeft mij een paar jaar geleden al dieper laten nadenken. En dus verder geholpen. Ik hoop dat het jou ook lukt. :-)


donderdag 17 november 2011

Eigenschap 6: Synergie

Synergie (Griekssynergia, samenwerking) is een begrip dat een proces beschrijft waarbij het samengaan van delen meer oplevert dan de som der delen. (wikipedia)


1 + 1 = 3


Synergie werkt voor mij:

  • Als ik deze weg samen met andere beloop. Zoals mijn vriendin. Samen kunnen we meer dan, dan wat we ieder voor zich zouden doen.
  • Wanneer ik samen een studieopdracht maak. Samen hebben we meer input.
  • Zodra we als groep besluiten niet samen één auto te pakken -- niet ieder voor zich -- voor een lange afstand
Deze synergieën heb ik deze week zoveel mogelijk te benutten. Hoe probeer jij 1 + 1 tot 3 te maken?


maandag 14 november 2011

Eigenschap 5: Probeer eerst te begrijpen, voordat je begrepen wilt worden (5/7)




Een andere blik op minder afval. Dat is waar de afgelopen blogpost over gaat. 7 eigenschappen. Dit keer vanuit leiderschap. In 1989 publiceerde Dr. Stephen R. Covey zijn boek: 7 habits of highly effective people. Interessant voor managers... En zeker ook als je minder afval wilt produceren. Beloop je de weg naar Zero Waste... dan zijn deze 7 eigenschappen een mooie toevoeging op je weg daar naartoe. Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Deel je tips en ervaringen. Ik vind het leuk om van je te horen hoe jij het aanpakt.

Eigenschap 5: Probeer eerst te begrijpen, voordat je begrepen wilt worden
Hoe wil jij dit aanpakken op je weg naar minder afval? Wanneer jij weet wat je precies wil bereiken... Als je precies weet waar het allemaal om draait... En als je de andere partij begrijp... Kun je een win-win situatie creëren voor:
  • jou en het milieu
  • jou en je familie/vrienden
  • jou en het bedrijf waar je iets wilt kopen
  • etc.


Denk win-win. Probeer te begrijpen. En laat je dan begrepen worden. De stap ligt bij jezelf -- Wees proactief.

Zo pak ik het aan:
  • Ik kies ervoor veel te lopen, te fietsen of het OV te nemen. Soms kies ik voor de auto. Liever Carpoolen dan alleen. Ik en het milieu.
  • Ik kies ervoor om te skypen, bellen/sms’en of te mailen. In plaats van voor ieder iets veel te reizen - of om iemand te laten komen. Ik en familie/vrienden.
  • Ik kies ervoor te vragen of het ook zonder kan... Zonder rietje, zonder plastic zakje, zo neutraal mogelijk. Ik en het bedrijf.


Waar heb jij de afgelopen tijd voor gekozen? Met wie heb je een win-win gecreëerd? Of hoe zijn je ervaren, nu je net begonnen bent? Laat een reactie achter. Ik ben nieuwsgierig hoe je het doet.

vrijdag 11 november 2011

Eigenschap 4: Denk win-win (4/7)


Samen staan we sterk! - Klopt? Daar geloof ik wel in. Geloof in win-win termen. Niet in win-verlies. En dat laatste doen we soms iets teveel, wanneer we kijken naar onszelf en het miliue. Gelukkig doen al veel mensen een stap vooruit. Niet alleen voor zichzelf, ook voor het milieu. Denk win-win.

Mijn win-win’s voor deze week:
  • Samen online, met EcoEef. Deze week schreef zij een gastartikel voor MinderAfval.
  • Minder water proberen te gebruiken. - Dat was een korte douche!
  • Vandaag naar de markt geweest.


Welke win-win’s heb jij deze week gecreëerd? Deel ze via een reactie hieronder.


[ Deze reeks met eigenschappen zijn de 7 eigenschappen van effectief leiderschap. Met mijn vraag: Hoe kan ik die toepassen op Minder Afval. -- Ik zou het leuk vinden als je je ideeën deelt. ]

woensdag 9 november 2011

gastartikel: Het duurzame dilemma


Dit is een gast artikel van Eef. Bezoek haar blog Eco-Eef en vind uit wat zij doet tegen (zwerf)afval. Deze week is ze net als meer dan 800 anderen bezig met de No-Impact-week. Laat je ideeën achter door een reactie te plaatsen. 

Het duurzame dilemma
Low impact, no impact, ecologische voetafdruk, zero waste, cradle2cradle, circulaire economie, kringloop, fair fashion, upcycling… 

Het begint iedere rechtgeaarde burger die zich op het duurzame pad wil begeven te duizelen bij zoveel groene, duurzame alternatieven. Waar en hoe te beginnen? 

In mijn zoektocht op internet -die een verpletterende hoeveelheid informatie oplevert over duurzaamheid- stuit ik op het verhaal van Colin Beavan, de Amerikaanse No Impact Man. In één jaar tijd heeft hij het roer volledig omgegooid van een doorsnee American way of life tot een soort Spartaanse strijd tegen consumptie, vervuiling en verspilling. Zijn verhaal is tegelijk inspirerend en confronterend. Ben ik bereid 24 verdiepingen de trap te nemen ipv de lift? Ben ik bereid een bad (hetzelfde badwater!) te delen met mijn huisgenoten? Kan ik alle vleesproducten van het menu schrappen? Het geeft je te denken… En laat dat nu net de eerste cruciale stap zijn. Na-denken bij wat we doen, stil-staan bij ons (consumptie- en wegwerp-)gedrag. Alleen al het nadenken, het stilstaan, het overwegen van alternatieven laat de hele machinerie van gedachteloos, hersenloos, emotieloos happen, slikken, kopen, weggooien tot een knarsende stilstand komen. Wacht eens even (en dan hoor je in je eigen hoofd het kwartje langzaam vallen). 

Mijn vriend en ik zijn vandaag gestart met ons engagement voor No Impact Week. Eén week bewust bezig zijn met onze noden, wensen, verlangens. Wat willen we nu echt? Een meer sobere doch rijkere levensstijl met meer aandacht voor elkaar en anderen, meer oog voor natuur, meer tijd in de buitenlucht. Ons eigen gedrag onder de microscoop. Word ik helemaal gek als ik niet aan iedere drang van mezelf kan toegeven of blijkt dat nog wel mee te vallen? 
Onze eerste duurzame dag bracht alvast heel veel klaarheid. We hebben samen gepoetst (waarbij ik met groeiend schuldbesef de enorme berg poetsproducten overschouwde in de kast). We zijn samen verse groentjes en fruit gaan kopen (met allerlei duurzame dilemma’s in de winkel). We hebben samen gekookt zonder vlees. En we werden er zo happy van! Het leek wel het begin van een feestweek. Je hoofd gooit zich meteen enthousiast in de strijd om creatief aan de slag te gaan met wat er allemaal nog in de koelkast ligt. Mijn vriend te zien genieten van zijn laatste warme maal met kip, zijn laatste boterham met vlees. Het gaat niet om gedachteloos vanalles in je mond te proppen. Het gaat niet om gedachteloos voor elk miezerig stukje traject je auto te nemen. Het gaat niet om gedachteloos bergen troep te maken. Gedachteloos is achteloos. Genieten is bewust halt houden bij wat er in je en om je heen gebeurt. 

Daar had ik eerlijk gezegd het meeste schrik voor. Dat eens je stilstaat en gaat nadenken de hele duurzame levensstijl als een stapel bakstenen op je hoofd komt neergedaald. Maar het omgekeerde blijkt... Het is een prettig soort bevrijding van ballast. Je geest klaart op en bruist van creatieve vondsten. Je gooit deuren en vensters open voor de broodnodige frisse lucht. Een bries van verandering. Een soort lente midden in de herfst. Wat kunnen we nog allemaal doen en bedenken? Duurzaam leven is ook van de nood een deugd maken. Een nood die eigenlijk niet bestaat want alles is te koop. Maar pas als je jezelf toelaat, stil te staan bij wat je nu ECHT nodig hebt, besef je dat je heus met minder kan. En dat dat minder juist uitnodigt om er op een creatieve manier het meeste uit te halen. Na een halve dag ben ik er eigenlijk al helemaal klaar mee. Met mijn oude levensstijl bedoel ik. Wie dicteert mij om al die prullen aan te schaffen? Word ik daar echt mooier en leuker van? Na een halve dag heb ik al door dat er maar één is die het juk van consumptie van zich af kan schudden en dat ben ikzelf. 

Eén uitspraak van Colin Beavan heeft mij bijzonder geïnspireerd : “It is not about doing less harm. It is about doing more good. Less about limits. More about possibility (…) The amount by which I can do less harm is limited by the harm I do. The potential amount of good I can do, is limited only by my vision and imagination. It’s infinite”.

Duurzaam is geen synoniem van begrenzing en minderen maar juist de open poort naar een onbegrensde wereld van mogelijkheden, alternatieven en creatieve oplossingen en ideeën. Het spanningsveld (het dilemma) tussen alles bij het oude laten of veranderen en vernieuwen zorgt ervoor dat je voor keuzes geplaatst wordt. En met elke bewuste keuze heb je de mogelijkheid tot verandering zelf in de hand. Hoe leuk is dat?!

Opgeruimde groeten van een duurzaam (licht-) groentje,

Eef