dinsdag 3 juli 2012

Eet lekker. Doe vooral niet moeilijk.

Groente cake + creme fresh saus.
Het was een bewolkte dag [zeker niet zonnig als op dit moment], we stonden op het punt om naar de super te gaan. Toch niet gedaan. Er waren voldoende groenten aanwezig, plus wat ei, kruiden en een sausje... en dan is bovenstaand het resultaat. We hebben gesmuld. :)

Neemt jouw creativiteit ook wel de vrije loop?

vrijdag 22 juni 2012

Waarom houden we onszelf zo vast?

Ik vroeg 't me deze week een aantal keer af.
Op het moment is er een flinke verbouwing bij ons thuis, vanuit Woonfriesland. Super dat ze renoveren. Het brengt wel wat troep met zich mee. Wel een nieuwe badkamer, ramen etc.
Zoals je zelf misschien ook een verbouwing mee gemaakt hebt (of nu op het moment meemaakt), raakt alles zijn plek (tijdelijk) kwijt. Het staat op stapels, in dozen [of beide]. En nu ik zo'n 3x bepaalde spullen in mijn handen gehad hebt, begin ik me steeds vaker af te vragen: waarom hou ik me hier [nog steeds!] aan vast? ... Weet jij het?

Hoewel ons huisje al heerlijk knus is, zonder troep [jaja, uitgezonderd van nu ;-p ], blijkt er toch nog voldoende in de keukenkastjes enzo te huizen. Spullen die we gewoon niet gebruiken.


  • We hebben een serviesset voor 6 personen. We gebruiken al meer dan een jaar niet meer dan voor 2/3 personen.
  • We hebben een stomer, voor groente enzo. Al ruim een jaar niet gebruikt.
  • Een sap-maak-ding: ook een jaar niet gebruikt.
  • Veel papieren rompslomp. Soms helaas ook van die-moet-je-bewaren-papieren.
  • We hebben genoeg kleding, alleen niet teveel... en toch is er weer een zakvol klaar om het huis uit te gaan. Dat ruimt op!
  • en meer...
Wanneer komt de volgende verbouwing?

vrijdag 8 juni 2012

Wat doe je als je vandaag de markt mist....

... dan ga je morgen.

In leeuwarden is de markt op vrijdag en zaterdag. Wanneer is hij bij jou in de buurt?


Fijn weekend,
Benny

dinsdag 5 juni 2012

Doe 'ns lekker duurzaam. -- Restjes

Heb je lekker gegeten? hmm. Vandaag stond er bij ons tofu, groente en rijst met kip tandoori kruiden op het menu. Heerlijk. Even wat anders. Een extra eter zorgde ervoor dat we iets meer eten bereid hadden. Iets teveel. Wanneer dat bij jou gebeurd, eten overhouden, is dat dan erg? ... Hier niet. Ik kan er van genieten. Vooral als ik terug kom van sportlessen, toch nog iets kleins en gezonds.

Afval wat uit voedsel bestaat, is groot. Met groot bedoel ik honderden kilo's eetbaar spul per jaar.

Doe 'ns lekker duurzaam. Maak van hetgeen je over hebt nog iets lekkers en geniet ervan. :-)

woensdag 30 mei 2012

Gemeenschap

[een mooie morgen, helaas niet zoveel zon als in het weekend, met een groot glas thee naast me. Dat is nog eens je dag heerlijk beginnen.]


Gemeenschap
Wat betekend het eigenlijk. De Van Dale schrijft:

ge·meen·schap de; v -pen  ... groep mensen die iets gemeenschappelijks hebben: (prot) de ~ der heiligen, der gelovigen de gezamenlijke gelovigen de samenleving, de maatschappij ...
Een groep mensen die iets gemeenschappelijks hebben (of delen). Voor mij betekend dat niet per direct hetzelfde geloof. Ik denk dan meer in de richting van gezamenlijk goederen delen. Niet alleen voor het kostenvoordeel, ook voor het sociale voordeel: vreemden worden bekenden, mogelijk vrienden.  Je gaat eens een avondje zitten, wat zullen we meer kunnen inkopen, zodat we Minder Afval creëren.

Naast het voordeel in mogelijke vriendschappen en geld, is het natuurlijk ook het voordeel dat je samen groter kunt inkopen, dus minder afval kunt creëren. Ook kun je gemakkelijk voor meer personen koken, misschien zelfs voor de buren. Waarom niet? Wat is daar zo raar aan? [je wenkbrauw ging omhoog, niet?] ... tegenwoordig is het zeker weten niet de normaalste zaak van de wereld, blijkbaar. Want dit scheelt zeker geld, maar nog belangrijker je creëert een band met iemand anders.

Ik zou dat wel willen, een community, waar je met mensen deelt. Ik vind muffins bakken geweldig, maar 12 muffins met z'n tweeën moeten opeten, omdat ze maar 2 dagen lekker zijn, is mij iets te veel. [wil jij een muffin? :) ] De oven is toch warm, waarom zou ik niet 2 of 4 broden gelijk bakken? Ja, omdat ik die zelf niet binnen 1 of 2 dagen op eet.

Wat houd me nu tegen? ... ik denk onbekendheid. Ik woon sinds een tijd ergens, zonder echt veel contact te hebben met directe buren. Misschien is het tijd om daar verandering in te brengen... Nu hou ik het nog even met 'bij elkaar eten' met vrienden, waarbij we zo nu en dan eens ergens met een groep vrienden eten. Gezellig, dat zeker :)

Bedankt voor het lezen. Maak er een mooie dag van [kopje thee?]

Benny

zondag 27 mei 2012

Een aantal observaties


In tijd van drukte hoor ik vaak dat mensen goede gewoontes weer laten gaan. Bijna in een LIFO (Last In First Out) stijl. Heb je net in de vakantie een mooie, nieuwe gewoonte gecreëerd laat je die een aantal weken na de vakantie weer los…. want het is te druk.

Bij mijzelf merkte ik dat ook. Was ik voor mijn gevoel net zo goed op weg, heb ik het de laatste weken laten versloppen. Vervelend. Dus: accepteren en weer op de goede voet verder gaan. Want aan het verleden kunnen we niets meer veranderen.

Een aantal observaties:

-- Het geld dat ik uitgeef, tijdens dukte, aan gemaksgoederen kan ik gerust uitgeven op de markt aan extra fruit. De laatste tijd heb ik geregeld pizza gekocht (en opgegeten ;) en bakken met ijs gehaald. Dit geld kan ik ook uitgeven aan extra groenten en fruit. Dat voelt goed!  Groente en fruit zijn dus niet echt duur… de gemaksgoederen maken het duur.

-- Het is gemakkelijk om over te stappen naar zoete sapjes en (speciale) koffie. toch blijken die glazen water een stuk effectiever te zijn. Probeer deze eens: 's morgens, 's middags en 's avonds, twee glazen water drinken. Je voelt direct het verschil. :) -- deze gewoonte heb ik twee dagen laten verslappen, toen maar weer snel opgepakt. Gemakkelijk, gezond en goedkoop.

-- Oorstaafjes kun je gemakkelijk (en een stuk goedkoper) zelfmaken. Ja… daar kwam ik dus pas eergisteren achter :)

-- Samen, in een groep, ontbijten is gezellig en scheelt in afval. Zeker wanneer de deelnemers aan het ontbijt zelf producten maken / meenemen. Daarnaast is het een mooi moment om het groepsgevoel te versterken. Dus vraag je buren eens gezellig in de tuin te ontbijten/brunchen of lunchen. Geniet, lach en eet. :)

-- Tegenwoordig is er voor elk doel wel een middel. Eireren koken? Bij verschillende winkels is er een speciaal apparaat voor. Tosti's maken? Hetzelfde. en ga zo maar door. Vaak heb je de middelen al in huis. Ik kies steeds meer voor deze middelen die meerdere doelen kunnen verwezelijken. Dit scheelt energie en ruimte.

-- Waarom heb je 7 paar schoenen nodig? Waarom 23 paar kleding? … Deze vragen kwamen bij me op. Een groot deel van mijn gaderobe zit nu in een tas, klaar om weg gebracht te worden. Wat heb je echt nodig?

-- Dezelfde vragen, alleen dan voor in de keuken: Waarom heb ik in hemelsnaam een serviesset voor 6 personen, terwijl we vaak (9 van de 10 keer) maar met z'n tweeën eten? … Dit servies is nu netjes opgeborgen -- en kan over een half jaar waarschijnlijk grotendeels het huis uit.

-- tijdens drukte is het gemakkelijk om even in de werk/study kantine iets te eten. Een aantal euro's per keer… het lijkt niet veel… maar op jaarbasis al snel een paar honderd euro. Is dat het echt waard… of kun je van dat geld niet iets lekkerders kopen?

Zo. Een aantal obervaties van mijn kant. Wat valt jou op wanneer je het erg druk hebt? Wat laat je liggen… of wat pak je juist op?

dinsdag 1 mei 2012

Koninginnedag [do -- or not]

In Leeuwarden dit jaar. Koninginnedag. Een mooie stad, alleen nu dan in het orange. Mooi eigenlijk, dat 'iedereen' zijn spullen bewaard tot deze dag. Op deze dag al die spullen uitstalt. Te koop zet. En aan het eind van de dag alles opruimt, wat niet verkocht is, en vervolgens alles weer thuis een plek geeft of terug op zolder plaatst -- tot volgend jaar? [sarcastisch... nee. volgens mij gaat het ook echt zo] Aan de andere kant, staat de (toekomstige) koper van al dat spul. 


Hoe ik Koninginnedag ervaar? Als een groot feest, een mooie gelegenheid om goed spul te verkopen [en soms het minder goede spul ook] en het is een gelegenheid waar je iets van de markt haalt dat je nog wilde hebben. Een mooi voorbeeld van het laatste, is dat mijn vader een mooie espresso-machine van de markt vandaan gehaald heeft. Hij werkt nog goed ook.

Hoewel ik deze orangedag leuk vind, hoef ik er zelf niet al te lang bij te zijn. Van binnen voelt het niet goed. Te druk, behalve in de ochtend tussen 6-10u is het nog leuk te doen. Na deze tijd is het beste al gekocht en verkocht. Daarna begint de sfeer, op de markt dan, te dalen. Alsof mensen denken: "koop mijn sh*t. Liever nu dan later, dan kan ik namelijk ook nog meefeesten."

Maarja. Maakt ook niet uit. Wat heb ik dan gedaan heb op Koninginnedag:
.  Heerlijk relaxt wakker geworden
.  Genoten van een kop thee en ontbijt
.  Even over de markt gelopen
.  Lesgegeven (bodypump & bodybalance)
.  Gelezen
.  en meer. Lekker relaxt -- weg van de drukte.

Hoe was jouw Koninginnedag? Nog iets op de kop weten te tikken... of juist iets verkocht?

maandag 23 april 2012

Waarom doe ik het ook eigenlijk?

Soms kijk je om jezelf heen en vraag je jezelf af: "Waarom doe ik het ook eigenlijk?" Je hebt al veel gelezen over hoe anderen het aanpakken [het concept zero waste]. Daarnaast zie je vaker om je heen dat anderen het juist niet doen. Waarom...

//

Vanmorgen, 06.30, schonk ik mijzelf een heerlijke kop thee in. Heet. Van de markt. Een heerlijke geur van zwarte thee, met citroen. Even wakker worden. Wat ben ik blij dat ik genieten kan van wat ik heb. Van datgene waar ik omgeef. -- Dat is waarom ik kies voor Zero Waste en Mindfulness.

zondag 22 april 2012

Een grijze dag?

Is het bij jou vandaag een grijze dag? Hier in Leeuwarden wel. Het staat op regenen hier. Haal je voordeel eruit gaat voor een opruimmoment: creëer een 'ta-da' moment!

  • Haal een kast leeg. Leg alleen dat terug dat essentieel nodig is. Voorbeeld: keukenkastjes met borden en de la met bestek; heb je echt zoveel van dat nodig? 
  •  Doe eens niets. Geen planning. Pak een boek dat je wil lezen en ga ervoor. Kopje thee erbij? 

Geniet van deze dag. Je hebt 24 uur, ook in deze zondag. Vaak besteden we veel tijd juist aan de buitenwereld. Keer vandaag eens terug naar jezelf, iets waar jij voordeel bij hebt.

Benny

dinsdag 17 april 2012

Gastartikel op Spaarcentje

Een gastartikel van Minder Afval, over het 'begin', kun je vinden op Spaarcentje. Laat je gedachten achter. Hoe ben je zelf begonnen?

maandag 16 april 2012

Het leven verandert. Verander jij mee?


[voor de 3 tips, scroll omlaag]

Niets staat stil in het leven. Toch houden we onszelf vaak vast aan bepaalde ideeën, gedachten. Daar blijft het niet bij. Ook houden we onszelf sterk vast aan spullen, bepaalde (emotionele) waardevolle items. Daarnaast vinden we veel voorwerpen ook terug in ons huis/leven, want het kan misschien, ooit, nog eens van pas komen. Komt het bekend voor? Lees dan vooral verder. Misschien is het vandaag wel de tijd om bepaalde beelden te vervormen -- te vernieuwen.

Roesten in routine
Wanneer je aan het bewegen bent, prikkel je je lichaam. Op het moment dat je hetzelfde voor meerdere malen hebt gedaan, begint het effect ervan af te nemen. Je lichaam (en geest) wennen eraan. Het is routine. Zo gaat het ook in de rest van het leven. Tijd voor een voorbeeld: Je staat 's morgens op. (vermoeid?) Je doet je routine (opstaan, douchen -- of eerst koffie, aankleden, krant lezen, kids wakker maken, etc. Of je nu met een grote sprong uit bed sprint, vol energie, of total loss je bed uitrolt… de routine in de morgen kun je dromen. Je hoeft er niet meer bij na te denken.

Omdat je er niet meer bij na hoeft te denken, roest je al het ware in de gewoonte. Hoewel dat roesten gebeurd op de momenten dat je iets doet zonder er (bewust) bij na te denken, kan je jezelf direct (als het ware) ontroesten door diezelfde activiteit met volle aandacht te doen -- bewust.

mini-actie: gooi de routine eens om voor morgenochtend. Voel het verschil. Bevalt het je?

Verzamelen als een hamster
Dat wil zeggen, alles verzamelen en thuis houden. Misschien met verschillende redenen. Zo kunnen items een grote (emotionele) waarde hebben. En iets wat ik zelf soms merk, is het vasthouden van objecten omdat ik aan Minder Afval doe. Zo heb ik nog een stomer… Al driekwart jaar niet in gebruik. Maar ik heb 'm nog wel.

mini-actie: Stel jezelf de vragen: wat hou jij je aanvast? Waarom mag die vaas niet weg, of die bak met kaarten, of dat schilderij/tekening van iemand…? …



3 Tips

  1. Pak nu één item en gooi deze weg. Misschien is het de krant van gisteren of een apparaat wat het al lang niet meer doet. Natuurlijk op een Zero Waste manier, bijvoorbeeld het papier scheiden.
  2. Pak een (verhuis)doos en stop er spullen in waarvan je denkt dat je ze misschien, ooit, nog nodig hebt…. terwijl je ze al meer dan een half jaar niet gebruikt hebt. Staan ze er over een maand/half jaar nog? … dan is het veilig te zeggen, dat je ze kunt doneren/weggooien.
  3. Doe stap 1 en 2 overnieuw, alleen nu voor je kledingkast! (dat was bij mij weer een vuilniszak vol).

zaterdag 14 april 2012

lichter reizen (2)


Eergisteren schreef ik over 'licht reizen'. Dat het mij help om letterlijk en figuurlijk met minder last op mijn schouders te reizen -- als is het maar richting de hogeschool. Vandaag sprak ik er met een medestudent over, dat licht reizen. Ze vertelde mij dat ze dat zelf ook doet, zodat ze minder hoeft te versjouwen en sneller van A naar B komt. Dit gesprek zette mij aan het denken.

Want als ik iets vergeet loop ik in 5 minuten naar huis, pak ik het en loop ik weer terug. Dus 15 minuten max. Maar wat als je een langere reis hebt en je vergeet iets? Ik vroeg het haar en ze maakte het eigenlijk heel simpel: "De wereld blijft wel doordraaien, ook als ik iets vergeten ben."

Simpel, maar waar en iets wat, ik in ieder geval, nog al gemakkelijk vergeten wordt. "Je laptop of tablet vergeten?" Zo ging ze verder. "Jammer, dat wordt dan geen film kijken of boek lezen. Wel geeft het me tijd om even bij mezelf te komen. Genieten van al dat wat in de trein gebeurd, lekker naar buiten staren of intern gericht: mediteren. … Dit geldt ook voor vergadering. Vaak zijn er kopiën beschikbaar en notities kan ik ook nog altijd met de hand schrijven… wel jammer dat ik nu niet tijdens een saaie vergadering op Facebook of Twitter kan zitten."

… Nou, wat is dat. Ik bedacht me direct: Hup, vegeten die handel! … Toch maar niet. Maar mijn reactie was wel direct, van "nog een last van m'n schouders."

Jouw gedachten over dit onderwerp?

donderdag 12 april 2012

lichter reizen


Het is tegenwoordig zo gemakkelijk om van alles mee te nemen. Neem een grote tas of koffer. Stapel daar alles netjes in op, net nog iets meer… zodat de koffer net niet dicht kan. Of wacht: met veel moeite toch wel. 

Vandaag las ik iets over licht reizen, als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Ook je reis van huis naar werk (ok, en terug). Neem jij altijd alles mee. "Just in Case" [voor het geval dat…]. Of neem je alleen datgene mee op je reis wat je ook echt nodig hebt?

Zelfs met mijn 5 minuten wandeling naar de hogeschool waar ik studeer, let ik erg op wat ik meeneem. Wat ga ik doen? Welke spullen heb ik dan nodig? Dus neem ik mijn hele hebben en houwen mee of neem ik de essentie mee -- juist dat wat ik echt ga gebruiken…

Ik geloof dat hierbij het gezegde 'voorbereiding is het halve werk' geldt. Mijn routine?

1. Wat ga ik doen vandaag? Waar ga ik allemaal heen? en Kom ik tussendoor nog thuis?
2. Wat heb ik nodig, wat moet ik meenemen? Wat is leuk/gemakkelijker om mee te nemen?
3. Inpakken maar.

Grofweg de eerste stap is gewoon weten wat ik ga doen. Zo was ik laatst 2,5 uur bezig met de studie, van 9-11.30 … Dus een lunch mee is iets te overdreven. Een (gezonde) snack, appel & muffin, is nog te overzien. Ik heb dus heerlijk thuis geluncht, voordat ik weer verder ging. Enzovoorts.

Deze manier van reizen heeft voor mij verschillende voordelen:

-- Geen overbodige aankopen onderweg. De snacks waren al mee. (dus Minder Afval).
-- Minder stress: waar heb ik mijn spullen gelaten? … dat komt minder voor.
-- Actief tijd vrijmaken voor jezelf. In mijn voorbeeld heb ik dus heerlijk geluncht. Een moment voor mij om even terug te komen naar het hier en nu.

Er zijn vast nog meer voordelen… maar deze kwamen zo bij me op en zijn ook het sterkst van toepassing. Ik hoop dat je hier iets mee kunt en dat je wat tijd en ruimte geeft (voor jezelf en voor je Minder Afval intenties). Reis je ook lichter?

zondag 8 april 2012

Doen, doen & doen (ipv: lezen, lezen & lezen)


Er heeft zich, bij mij, een verschuiving plaatsgevonden. Een verschuiving van lezen, lezen en nog meer lezen… naar doen, doen en eigenlijk nog meer doen. Komt dit je bekend voor? Veel lezen, denken: wow, leuk! … om er vervolgens weinig mee te doen. 

Dat gevoel merkte ik een aantal weken geleden. Een gevoel van: 'ik heb het gevoel dat ik minder tijd heb om te denken aan Zero Waste als concept/levensstijl.' Dat gevoel werd deels bevestigd door de volgende dingen:

  • Ik at minder fruit dan daarvoor. (ik at minder, maar kocht ook minder).
  • Ik heb meer producten met verpakking gekocht. (Ook al was het zo simpel als koeken -- die trouwens gemakkelijk zelf te maken zijn).
  • Ik at meer producten buitens huis. Denk hierbij aan eenpersoonssnacks en lunchen buitenshuis. 
  • En zo voorts.

Op zich geen schande, denk ik. Maar wel iets wat me opviel was dat ik meer tijd kwijt was, dan wanneer ik bijvoorbeeld zelf mijn lunch gemaakt had (lange wachtrijden bij de kassa). Ook als ik meer fruit had gegeten (fitter voelen). Dus mijn vraag, aan mijzelf was: hoe is dat nu toch zo gekomen, die vershuiving?

Eigenlijk heel simpel. Ik heb mijn bordje volgeschept met 'te doen' dingen en de tijd dat ik iets aan zero waste wilde doen, heb ik gevuld door erover te lezen… daarbij mijzelf en de gekozen levensstijl even op de tweede en derde plek gezet, om het zo maar te zeggen.

De oplossing, is het omgooien van het roer. In plaats van lezen, lezen lezen…. naar doen doen en doen. Terug naar mezelf en wat ik wil, wat belangrijk voor mij is. Dus:

  • Genieten van zelfgebakken brood, muffins etc.
  • Genieten van verse producten van de markt: meer fruit bijvoorbeeld.
  • Genieten van een (digitaal) boek. Even tijd voor mezelf.
  • Genieten van de tijd samen met mijn vriendin. Wandelen, boodschappen doen, even weg.
  • Genieten van de activiteiten die ik doe (Studie, groepslessen geven, sife, etc).


Wat vind jij belangrijk? -- Wanneer gooi jij het roer om?

vrijdag 23 maart 2012

mini sabbatical -- meer tijd voor Zero Waste


“We have become such experts at being always in touch, informed, connected.Now we must relearn how to be silent, disconnected, alone.”– Alain de Bottom
Komend weekend, nu: vrijdag 12 uur, neem ik een 'mini digital sabbatical' . Er even tussen uit. Geen computer, geen internet, geen telefoon.
Wel:
- Veel tijd voor mijzelf.
- Genieten van een heerlijke picknick.
Extra aandacht voor Zero Waste.
- en meer.


Zo iets kan misschien ook iets voor jou zijn... Vooral als 'het altijd druk is'. Of je 'geen tijd hebt, voor de dingen die je echt wilt doen'. Enzovoorts. Zie het als een soort herstart. Even terug naar jezelf. Hoe voelt het om een aantal dagen niet te computeren/telefoneren, verbonden te zijn met alles en iedereen? [dat laat ik je ná het weekend weten.]

zondag 18 maart 2012

Kies voor verse producten (3 tips)

Hoe vaak kopen we voorverpakte producten? Voordat ik met het concept Minder Afval (ook wel: Zero Waste) aan de slag ging, vaker dan nu. Veel vaker eigenlijk. Destijds leek het me erg simpel, gemakkelijk en ook nog gezond om voorverpakte maaltijden te kopen. Zo in huis gehaald, snel in de magnetron en klaar is Kees Benny.

Soms lijkt het kopen van zulke maaltijden gemakkelijk, snel en gezond... maar dat is het niet.

Gemakkelijk. Dat is waar. Zo lang je wilt eten wat er verkocht wordt. Wil je het net iets anders hebben... pech. Dat is er dan niet. Zo heb ik vaak genoeg bij de supermarkt voorverpakte maaltijden gekocht. Waarbij ik vaak toch echt goed moest kijken wat ik wilde hebben -- en niet gevonden heb. Het kopen is misschien gemakkelijk. Koop je dan ook echt wat je wilt hebben? Of koop je een (slecht) alternatief? 


Snel. Niet echt. Ja, het uiteindelijk in de magnetron plaatsen en dan eten misschien. Wat is het 6/8 minuten? In dit tijd is de rijst bijna klaar. Ook wat groente betreft ben je al een heel end. En als je vlees bakt, dan is het zo gepiept. Vegetarische alternatieven zijn ook snel (denk aan champignons / tofu).

Gezond. Niet helemaal. Wat ik heb gelezen over E-nummers. Die zijn niet (altijd) goed voor je. Daarnaast hebben voorverpakte maaltijden (vaak) teveel zout. En stel je jezelf deze vraag: Hoe kan dat zo lang lekker  vers blijven? ... Niet, naar mijn idee.

3 tips die zich voor mij bewezen hebben


  1. Voorbereiding is het halve werk. Sta een half uur eerder op en bereid lunch/diner alvast.
  2. Ga voor snelle/simpele gerechten. Niet elke dag hoeft het diner uit 3 gangen te bestaan. (wanneer eigenlijk wel?)
  3. Grotere porties in één keer maken, voor meerdere dagen. Veel producten kunnen ook naar de bereiding een tijd in de vriezer bewaard worden. Ook het deeg van o.a. Brood. 

Stel je gezondheid voorop. Durf het prioriteit te geven. Soms hoor ik dat werk heel druk is. En ja, dat geloof ik ook. Echter ik vind het moeilijk te geloven, dat je je werk goed kunt doen als je niet fit/gezond bent. Welke tips en trucs werken voor jou?

zondag 11 maart 2012

Minder afval creëert vrije tijd [5 voorbeelden]

Een minder afval levensstijl creëert vrije tijd. Tijd voor jezelf en tijd voor de dingen die jij belangrijk vindt in het leven. Ja, echt waar. Soms hoor ik dat mensen het zo druk hebben, dat ze geen tijd hebben voor een spaarzamere levensstijl – een levensstijl die Minder Afval creëert. Ik wil graag een aantal van mijn manieren delen, hoe ik tijd vrijmaak terwijl ik op mijn reis ben om Minder Afval te creëren.

Dat Minder Afval tijd creëert, daar kwam ik dit weekend opnieuw achter. Na een drukke studie-, sport- en werkweek wilde ik in het weekend de tijd nemen voor mijzelf. Je kent het wel, de zogenoemde batterij weer opladen. Hoewel ik dit ook doordeweeks wil doen, schiet het er soms toch bij in – ik maak er dan blijkbaar geen prioriteit van, dat vind ik jammer. Komt bekend voor?

Er zijn veel manieren om je batterij weer op te laden. Bijvoorbeeld door voldoende slaap/rust te nemen of door te gaan sporten/meditatie. Er zijn er natuurlijk meer [hoe laat jij je batterij op?]. ‘In het moment zijn’ werkt voor mij zeer goed. Terug naar ik, mij, en mezelf… de batterij laad hier snel van op. Ook als ik iets met passie doe. Dat merk je zelf misschien ook wel [achteraf]. De tijd is voorbij gevlogen, je bent energiek of juist helemaal stuk en je hebt een voldaan gevoel.  Dat is nog eens iets. Hoewel dat ‘met passie doen’ niet altijd voor jezelf is, geeft het je wel een kick… een boost aan energie. Dus hoe doe ik dat:

·      Koken. Afgelopen weekend heb ik pizza gemaakt [alweer! – Zie voor het recept en de gegeven suggesties: brood/pizza recept]. Deeg kneden is dan net meditatie. Heerlijk om te doen – heerlijk om te eten. Terwijl je kookt bepaal je zelf wat erin gaat en wat niet. De tijd nemen voor een goede maaltijd is belangrijk, vind ik.

tip – Niet elke dag de tijd? Maak meerdere porties. Zo kan je op drukke dagen iets uit de vriezer halen en toch goede maaltijd hebt.

relatie met Minder Afval – grotere porties koken scheelt energie en groot inkopen voor het koken scheelt afval.

·      Bewegen. Vandaag was het heerlijk weer. Een wandeling of hardlopen. En terwijl je een wandeling maakt, misschien nog even langs de markt of de super… scheelt weer rijden met de auto. Goed voor de gezondheid en je koopt alleen hetgeen je nodig hebt.

tip – neem twee shopperbags mee. Zodat je het gewicht gelijkmatig kan verdelen. Zo doe ik nu al een aantal weken de boodschappen en de markt.

relatie met Minder Afval – vaak kopen we meer in de super en op de markt, dan dat we eigenlijk nodig hebben. Bewust nadenken over wat je nodig hebt scheelt afval, geld en kan beter zijn voor de gezondheid [wanneer de lekkernijen in de super blijven!].

·      Lezen. Hoewel ik een goed gesprek waardeer, vind ik lezen toch echt een super manier om tot mezelf te komen. Daarnaast geef je jezelf de tijd. Misschien leer je nog iets van hetgeen je leest of geef je je hoofd een moment de tijd om over iets compleet anders na te denken.

tip – met mooi weer, in het park. Kleed mee, misschien nog tappas en wijn? Geniet.

relatie met Minder Afval – niet direct. Alhoewel, wanneer je de boeken weer doorgeeft… dan is dat natuurlijk ‘beter’ [dan direct daarna in de kast te laten verstoffen – uiteindelijk weggooien].

·      Schrijven. Is een manier van reflecteren. Zeker het schrijven van dit blog helpt mij om onderwerpen vanuit meerdere invalshoeken te bekijken [althans dat probeer ik…].

tip – start gewoon. Naarmate je meer schrijft, voelt het beter. Net als met fietsen, je begint met vallen en opstaan.

tip 2 – gebruik je hele vel – er zit ook een achterkant op.
J

relatie met Minder Afval – op papier kan schrijven een vorm van afval creëren. Aan de andere kant kan schrijven er ook voor zorgen dat afval vermindert wordt – zoals ik dat nu probeer door erover te schrijven.

·      Niets doen. Dat creëert in ieder geval geen afval. Het geeft je overzicht. Niet direct, wel naarmate je langer ‘niets doet’. Laat je hoofd maar razen, laat die gedachten maar komen. Vanzelf zal de vloed aan gedachten minder worden. Je zult merken dat je over dingen nadenkt die belangrijk voor je zijn. Dit punt doe ik eigenlijk te weining. Ik heb vaak het idee dat het volgende ding er weer zit aan te komen. Een les voor studie, sportles, werk, een afspraak en zo maar door. Schoonmaken ook ;)

tip – blok eens een dag in je agenda waar je niets gaat doen. Lekker thuis. Jij, met jezelf en misschien met een aantal dierbare mensen. Bankhangen. Thee drinken. Lezen. Mediteren. Alles is mogelijk. Let op: tv-kijken hoort er niet bij. Net als de computer en telefoon. Die zijn UIT.

relatie met Minder Afval – zo’n dag heeft mij inzichten gegeven over mijn levensstijl van toen. En is de start geweest van mijn levensstijl die ik nu heb.

Je bent bijna bij het einde beland van deze post. Deze manieren heb ik afgelopen weekend gebruikt om mezelf weer op te laden. Ik heb genoten. Hoe was jouw weekend? Ik hoop dat je genoten hebt, van de dingen die je gedaan hebt. Misschien dat hierboven iets staat, dat je wil uitproberen. Heb je ergens vragen over, stel ze. Ik beantwoord ze graag.

vrijdag 9 maart 2012

Brood -- mijn recept

Zo nu en verschijnt er op dit blog een verhaal met nieuwe ervaringen. Bijvoorbeeld 'zelf broodbakken'.  En vanmorgen bedacht ik me, dat het recept er niet bij staat [door een vraag in een comment]. Dat wil ik nu met je delen.

Heb je zin om brood te bakken. Probeer dit recept eens.

1     kop lauw warm water
1/4  kop melk
4     koppen meel
2     theelepels gist
5     theelepels suiker
1     theelepels zout
stukje boter -- gesmolten. (ongeveer 25gr) + een beetje extra om evt het bakblik mee te boteren.

Naarmate je vaker brood bakt, zul je merken dat je alles gemakkelijk met elkaar mengt en kneedt. Soms wil ik iets meer dan normaal brood. Dan komen er extra ingrediënten bij, zoals knoflook, ui, tuinkruiden etc. Dus maak er een festijn van.


Hoe ik mijn brood bak? Eigenlijk heel simpel. Ik heb twee keer precies de aanwijzingen opgevolgd. Daarna heb ik het met de losse hand gedaan. Meestal komt er dan heel wat lekkers uit. Ja... soms ook niet! :)

Bereidingswijze, zoals ik het nu doe

Pak een kom waarin je 1 kop lauw warm water giet. Voeg gist en suiker toe. Roeren en even laten staan -- er zijn geen klontjes meer. Daarna 2 koppen meel toevoegen en met lepel doorroeren. Blijf roeren en voeg elke 1 minuut een halve kop mail toe (max 2 koppen totaal). Blijven roeren tot er een mooi kneedbaar deeg is ontstaan.

Strooi meel op de werkplaats, waar je het deeg gaat kneden. Plaats het deeg en begin met kneden. Dit doe je ongeveer 10 minuten. Waar nodig wat meel toevoegen, tot dat het deeg niet blijft plakken aan de handen. let op: niet te veel meel toevoegen, het deeg moet lichtjes plakken aan de hand, maar niets achterlaten.

De kom waarin je het deeg gemaakt hebt: strooi meel in de kom en plaats het deeg erin. Dan een theedoek erover en laten rijzen voor 1 uur. Na het uur, opnieuw 10 minuten kneden.

Nu zou het pizzadeeg klaar zijn. (uitrollen en pizza maken). Voor brood plaats je het deeg in een bakvorm naar keuze, beetje invetten en het deeg erin leggen. Opnieuw het deeg 1 of 2 uur laten rijzen. Daarna afbakken -- ongeveer 30 minuten op 180 graden.

Eet smakelijk.

tip: voor pizza bak het deeg een aantal minuten op 180 graden. Beleg het daarna. Zo krijg je een krokantere bodem.

Broodbak ervaring? Deel ze hier. Ik ben erg nieuwsgierig hoe anderen (jij?) brood maakt. Misschien met een bakmachine? Of ook zonder...

dinsdag 6 maart 2012

Soms val je terug in oude gewoonten

Soms val je terug in oude gewoonten. Vaak horen we dit met mensen die gestopt zijn met roken... en daarna "gestopt waren"... omdat er nu weer gerookt wordt. Zo gebeurd dat met heel veel gewoonten. En vooral de gewoonten die je verandert hebben, daar vallen we dan weer in de oude gewoonte terug.

Zo merkte ik afgelopen weekend, dat ik teruggevallen was met Zero Waste. Niet dat ik spontaan alles via de oude manier deed. Ik merkte dat ik de 'teugels wat losser vast had'. Waar ik dat aan merkte? Ik liep weer iets vaker richting de afvalbak...

Dus vandaag ben ik weer met goede moet doorgegaan met mijn nieuwe gewoonten (Zero Waste). Door op het pad waar ik al op liep. Nu meer bewust en weer een stukje wijzer.

*

Wel is de was gedaan zónder 'normaal' wasmiddel -- we hebben immers ons eigen gemaakte wasmiddel. Werkt super. Alles ruikt lekker fris. Zonder dat het chemisch 'fris' ruikt.

Zijn er verse muffins, brood en pizza gemaakt. Heerlijk. Vooral de pizza, deze was gezond. Met veel groenten en weinig vlees.

Voor onze 'part-time' kat (ze komt zo nu en dan binnen lopen) nog voer gekocht, met zo min mogelijk verpakking. Ook met de rest van de boodschappen gekeken naar de verpakking -- en of dat dat minder kan.

*

Hoe was jouw weekend deze keer?

zondag 4 maart 2012

reflecteren -- hier en nu.


Eerder heb ik geschreven over ‘met vallen en opstaan leer je…’. Iets dat daarbij aansluit is ‘reflecteren’. Reflecteren is iets dat je op vele manieren kunt doen. Aan het eind van een maand reflecteer ik op de maand. Terugkijken en zeker ook vooruit kijken. Maar dat reflecteren kunnen we ook terugbrengen naar het hier en nu. Dat is wat ik regelmatig doe. Zeker op momenten dat ik tussen de keuze sta van ‘consumeer’ of ‘consuminder’.
Zo heb ik afgelopen week ervoor gekozen wat groente en fruit bij de supermarkt te halen, omdat gezondheid belangrijk voor mij is – groente en fruit was op thuis. Voor ik dan naar de supermarkt ga, heb ik dan een reflectiemoment. Ik kies voor een minder Zero Waste optie. Ik kies voor een gezonde levensstijl. Beide zijn belangrijk voor me. Vrijdag ga ik weer met veel plezier naar de markt om alles weer bij te vullen.
Een ander reflectiemoment dat ik vaak heb, is de verwarming. Sinds we hier wonen staat de verwarming uit. Het is hier eigenlijk nooit koud. Toch hebben we een aantal momenten gehad dat we de verwarming bijna aan zouden zetten, omdat we het niet warm genoeg zouden hebben. Elke keer kwamen we er toch op uit dat goede sokken en soms een trui het verschil kunnen maken. Wat voor ons betekend dat we aan het eind van het jaar het milieu een hand hebben geholpen en onszelf ook.
Zo zijn er elke dag vele reflectiemomenten die je terug kunt brengen naar het hier en nu. Belangrijk is dat je een moment de tijd neemt. Een stap terugzet en kijkt, voelt en een besluit neemt. Het milieu is belangrijk, daarnaast speelt je financiële situatie en behoeften ook een rol. Wat past bij jou? Waar voel je je goed bij?
Reflecteren geeft je een moment. Creëert ruimte om te ademen en te denken, zonder direct te handelen. Ik denk dat het een mooie manier is. Klein maar fijn, om het zo maar te zeggen.

donderdag 1 maart 2012

Met vallen en opstaan leer je


Er is wel het een en ander dat ik geleerd heb in dit leven. Een daarvan is het ‘vallen en opstaan’. Dat geldt eigenlijk voor [bijna] alles wat je doet. Kruipen naar lopen, van lopen naar fietsen… veel vallen en opstaan. Zo leren we, zo komen we stap voor stap vooruit.
Ik geloof dat, dat ook voor Zero Waste / Minder Afval geldt. Je bent ooit gestart met het concept Zero Waste en/of consuminderen – of misschien besluit je er vandaag mee te starten… Als je al gestart bent, dan weet je waarschijnlijk waar ik het over heb: met vallen en opstaan leer je hoe je, bijvoorbeeld, de afvalbak minder snel vol krijgt, hoe brood/muffins bakt, dat de markt veel lekkers te bieden heeft – vaak voor minder.
Met vallen en opstaan leer je informatie te delen. Met sommige iets meer, met sommige iets minder. Het is een mooi proces en soms ook een moeilijk proces. Je doet bepaalde dingen omdat je weet dat het beter voor het milieu is… daarvoor moet je dan wel stevig in je schoenen staan. Want lang niet iedereen wil of durft consuminderen. Het is belangrijk om te weten, te voelen, dat je goed doet. Dat je ergens voor staat waarvan jij weet dat het je [toekomstige] kinderen een beter leefmilieu geeft.
Gelukkig word consuminderen en Zero Waste hier geaccepteerd en al in sommige vormen toegejuicht. Vaak is het nog wel even wennen, veel mensen weten er nog weinig van. “Hebben er nog geen kaas [of pap] van gegeten”.
Daarnaast hoor ik in de online community [hier op het blog, en elders] dat er steeds meer informatie beschikbaar komt online. Dat is een goed teken. Zo kan je gemakkelijk vanuit huis starten. Gewoon even uitproberen. Past het bij je? Ja… nee… Daar kom je maar op één manier achter.
Nu ik zelf meer bezig ben met dit concept, deze leefstijl, merk ik dat ik iets mis. Op internet, een blog bijvoorbeeld, wil en kun je niet alles delen. Soms is het gewoon te persoonlijk. Wat je persoonlijk tegen een iemand zegt, kun je enigszins reguleren. Wat je online plaatst daarentegen niet. Dus naast het pad van Zero Waste ben ik ook op zoek naar het juiste middel of de juiste manier, voor mij, om mijn verhaal te delen – anderen misschien een stapje verder te helpen. Daar draait het uiteindelijk wel om, elkaar helpen. Zo hoef je niet elke keer zelf het wiel uit te vinden.
Vandaag is maart gestart. De eerste dag van een nieuwe maand. Wat ga jij doen?

woensdag 29 februari 2012

afscheid nemen [van spullen]

Eergisteren schreef ik over recylcen. Dat wat we toch al hebben, vaak nog wel een keer gebruikt kan worden. Zo gebruiken wij bijvoorbeeld melkpakken dubbel. Want bij het oud papier mogen e niet -- in verband met het laagje aan de binnenkant. De lege melkpakken gebruiken we als 'vuilinsbakje'. Het duurt even voordat ie vol zit. Het scheelt weer in de plastic vuilniszakken, zo is onze gedachtengang.

Het proces
De tijd nemen om 'dit proces' -- dat opruimen -- is niet alleen beter voor je huis (ordelijk en schoon) of beter voor het milieu (recyclen en consuminderen). Het is vooral goed voor jezelf. Hoezo?

Tijd voor jezelf maken
Door 'zo nu en dan', voor mij eens in de maand, een moeten de tijd te nemen om alles of een deel van je leven (of leefomgeving) onder handen te nemen, kom je dichter bij jezelf te staan. Laat ik het zo zeggen, zo voelt het voor mij.

Nu ik zo'n half jaar deze gewoonte heb gaat het wel een stuk sneller dan eerst. Logisch ook... want 'dat' wat we nu in huis hebben, is ook bewust aanwezig. Of nog voldoende van die items die bewust in huis worden gehouden... Want zeg nou eens zelf, het is verdomd lastig om 'afscheid' te nemen van sommige items. Ze hebben toch hun plekje verworven thuis.

Komt dat bekend voor?

Mijn tactiek
Mijn tactiek nu, is om spullen een plek te geven of om ervan te weten waarom ik het heb. Het gasfornuis met oven combinatie blijft toch echt hier! We koken en bakken er zoveel lekkers en gezonds mee. Wanneer ik twijfel gaat een item wel apart. Vaak een doos of een lade. Daar liggen dan gelijksoortige items -- waar ik ook over twijfel. Deze blijven dan (heel) vaak liggen tot de volgende maand. Dan is dat, voor mij, wel het bewijs dat ik het niet gebruik/nodig heb. Het kan dan weg. Echter soms, soms krijgen items toch nog een nieuwe plaats. Het mag dan nog even bij ons blijven.

Een goed voorbeeld van iets waar ik over twijfel, zijn de stomer en een vruchtensapmaakmachine [creatief met woorden ;-) ]... houden of toch wegdoen? Het neigt steeds meer naar het wegdoen. Een nieuwe eigenaar gaat er waarschijnlijk meer mee doen dan ik. Iemand interesse?

Hoe ga jij om met het afscheidnemen van spullen? [nog speciale rituelen]

maandag 27 februari 2012

Minder Afval gaat ook over Recyclen

Ja... Minder Afval is niet alleen minder afval produceren. [die had je zelf ook bedacht, toch?] Het gaat ook over recyclen. Iets wat ik langere tijd niet besproken heb. "Waarom ga je er nu dan over schrijven," vraag je je misschien af. Laat ik mijn 'ritueel' met je delen:

Elke maand neem ik een dagdeel de tijd om zowel online als offline even alles weer netjes te maken. Dat doe ik het liefst vlak voor het eind én dus vlak voor het begin van de nieuwe maand. Dat geeft ademruimte en een gevoel van ordelijkheid... Alsof je weer een frisse start maakt. -- en dat dan elke maand. Dat doet me goed.
Misschien dat je hem al door hebt... Ik neem dus maandelijks de tijd om veel dingen weer op orde te brengen. Zo had ik een paar maanden geleden een zak met kleding aan het Leger des Heils geschonken, omdat ik de kleding niet meer droeg (en het nog wel in redelijke staat was). Vorige maand waren de studiespullen aan de beurt -- veel papier, gescheiden weggedaan.

Deze maand heb ik de boekenkast onder de loep genomen. Hier blijken nog een set studieboeken ongebruikt te liggen. En daarnaast een aantal boeken die ik gelezen heb en verder nooit meer heb opengeslagen. Zonde dus, vind ik, wanneer deze alleen maar in de boekenkast liggen te verstoffen.

Naast de 'focus', zorg ik ervoor dat onze grote bartafel weer blinkend schoon en vooral leeg is. Ook de computer heeft twee vaste plekken waar 'troep' zich verzameld. Bij mij is dat: speciale favorietenmap (nu: februari 2012) en de downloadmap, waar echt alles in beland dat ik digitaal ontvang.

Mijn motto: als het er aan het eind van de maand nog in zit [en dus nog geen vaste plek heeft gekregen] dan kan het vast wel weg. Wat ik nog wel doe, is een snelle scan. Even checken dat al het belangrijke écht uit de mappen is.

En dan na een uur of een aantal uren, is de basis er weer. Klaar voor de nieuwe maand!

zaterdag 25 februari 2012

Vervoer

Sinds een aantal dagen heb ik geen fiets meer. Gestolen. Dus de afgelopen dagen heb ik andere mogelijkheden gebruikt voor transport. Denk hierbij aan aardige collega's voor het carpoolen. Of het Openbaar Vervoer. Gelukkig de hogeschool om de hoek... een loopje van nog geen 5 minuten.

Ook een iets minder leuke ervaring opent ogen, dat blijkt. het feit dat ik nu zonder fiets zit, betekent dat ik iets anders moet plannen en voor sommige dingen iets meer tijd moet nemen. Aan de andere kant merk ik de voordelen van lopen. Gewoon heerlijk genieten. Even om je heen kijken, eens echt kijken wat er is.

Dat merkte ik gisteravond. Een mooie lucht. Donker. Met heel veel sterren. Een moment dat ik zelfs gestopt ben en even genoten hebt van iets, dat eigenlijk altijd boven ons is... de lucht. Deze keer met sterren.

Waar heb jij vandaag van genoten? Of waar denk je nog van te genieten?

zondag 19 februari 2012

Wat doe jij als je ouders langskomen?

Zo net belde mijn ouders mij op. "We hebben zin om koffie te drinken, jullie ook? Komen we even gezellig langs." En ja, daar hebben we zin in. Even gezellig bijkletsen.

Toen kwam de vraag al bij me op: wat zal ik doen?

Laat ik muffins maken [die zitten nu in de oven]. Is weer eens wat anders dan een pak koek, chips of snacks. Vind je niet? Blijven ze eten? Geen idee. Als ze willen, maken we gewoon een paar grote pizza's, we hebben alles in huis.

Wat eet jij vanavond, en hoe denk je erover om voor bezoek iets lekkers te bakken/mee te laten eten?

Op Xead: 5 nieuwe gewoonten naar een Minder Afval



dinsdag 14 februari 2012

Wees jezelf -- ook met Zero Waste


Dat is wat ik je vandaag wil meegeven. Wees jezelf. Ook wanneer Zero Waste ter sprake komt.
In het begin is dit een uitdaging; jezelf zijn. Want wat als iemand niet hetzelfde over Zero Waste denkt dan jij? Wat als iemand denkt dat je goedkoop wil leven? Of dat je geen geld hebt? ... Wat maakt het uit wat iemand anders denkt!? Zolang jij je er maar goed bij voelt.
[onder genot van 'n kop koffie] Vertel ik vaak het verhaal, dat ik zelf brood of muffins bak. Minder vaak vertel ik over mijn haar, dat ik dat was met zuiveringszout (baking soda) en soms wat azijn. Ik deel mijn passie over Zero Waste. Over wat ik doe en wat ik geweldig vind. Daarbij probeer ik de ander in zijn of haar waarde te laten. Vaak zijn de gesprekken warm en diepgaand (nieuwsgierigheid). Soms vertellen mensen dat ze dat zelf nooit kunnen/willen doen. -- Dat is oké. [we sluiten uiteindelijk het gesprek, als de laatste slok koffie op is]
Het is gemakkelijk om het pad om anderen te 'pleasen' te volgen. Meegaan in de gedachten kronkels van je partner, ouders, vrienden of collega's. Alleen wat zij echt nodig hebben, is jou. Jij en het geluk dat je voelt door wat je doet wat je wilt doen. Wees jezelf. [Uiteindelijk] gemakkelijker voor jezelf en de mensen die van je houden.


Misschien zou je het volgende willen doen:  neem vandaag een half uur te tijd en kijk diep naar binnen. Naar jezelf. En voel waar je nu staat. Ben je waar je bent? Of ben je op het pad waar je wilt zijn -- waar je heen wilt gaan? Of ben je nu op het pad van iemand anders, omdat je je aanpast? Wees eerlijk.


Het kan betekenen dat, op dit moment in je leven, Zero Waste niet of minder in je levensstijl past. Dat kan. En vanaf hier, waar je nu staat/bent, kun je dan stappen zetten. Is dat richting Zero Waste? ... Ik denk dat iedereen stap voor stap richting Zero Waste kan werken. Dat betekend dus, dat je op het pad van Zero Waste bent wanneer je je eigen boodschappentassen meeneemt naar de (super)markt. Of wanneer je kiest voor een grotere (voor)deelverpakking. 


Zero Waste breng je dan naar het volgende niveau door meer te doen. Te doen, wat voor jou goed voelt. Misschien is een moestuin iets, of je eigen brood bakken, of zonnepanelen plaatsen, etc. Kies iets dat je bij je past en wat je met passie met andere kunt deel. 


Welke stap zet jij vandaag?

maandag 13 februari 2012

Trakteer jezelf door Zelf pizza te maken.

Gister hebben we zelf onze pizza gemaakt. Lekker, hmm! Normaal trakteren we onszelf door een pizza te bestellen. Maar geloof mij, je trakteert jezelf meer door je eigen pizza te maken.


Ons recept komt grofweg overeen met dit recept. Iets minder olie. Met kruiden, knoflook en ui. Wij hebben aan deze ene pizza voldoende gehad. [en ik beschouw mijzelf als goede eter]. En deze pizza was gemaakt van half het deeg. Dus dit recept maakt 2 grote pizza (4pers.).

Deze pizza was bedekt met:

  • tomatensaus
  • paprika
  • meer ui
  • wortel/snijbonen
  • 75gr. kip.
  • Champignons
  • kaas.
Wie heeft er nog een lekkerder/gemakkelijker/sneller recept?

vrijdag 10 februari 2012

Hier sta ik met Zero Waste

Het lokale koffiecafé waar ik regelmatig kom, bracht mij weer eens een heerlijke cappuccino. Tijdens wat schrijfwerk bedacht ik me... "Waar sta ikzelf nu eigenlijk met Zero Waste?" ... "Binnen wat voor grenzen wil/kan ik bezig zijn met Zero Waste?". Met de volgende tekening/diagram dacht ik het gebied aangestreept te hebben. Of is ook echt zo is, weet ik niet. Wat denk jij?

Mijn plek waar ik kan/wil werken aan Zero Waste

Mijn gevoel is, dat hoe meer geld en tijd je te besteden hebt, des te gemakkelijker het is om naar ultiem Zero Waste te gaan (klinkt logisch, bedacht ik me ook). Hoe dichter de Cirkels bijeen komen, des te meer Zero Waste je bezig kan zijn. Hoe verder uiteen... des te minder plek er over blijft voor Zero Waste.

Zo voel ik nu dat ik druk bezig ben met mijn studie... Dus minder tijd overhoud om bijvoorbeeld elke avond brood te bakken en/of muffins te maken / zelf appelsap te persen, etc. Daarnaast houd mijn budget op een gegeven moment op. Ik woon in een huurwoning. Daar ga ik geen zonnepanelen op plaatsen, vanwege het te kleine budget. En ook vanwege het feit, dat ik in een huurwoning woon.

Mijn cirkels
Bij mij staan de cirkels dus nog enig sinds uiteen. De afbeelding kan mijn plek voor Zero Waste weerspiegelen. Wel merk ik verschil tussen studieweken en studie vrije weken. Dat merk je als lezer ook -- direct meer blogposts ;-)

Waar sta jij? Zou je het willen tekenen? Hier, of op Google+ willen delen?

Maak er 'n spel van
Maak Zero Waste leuk voor jezelf. "Maak er een spel van," zou ik zeggen. Vak nemen we het leven wel heel erg serieus. Ik geef toe, er zijn voldoende zaken die we serieus moeten nemen... alleen, vaak ook niet. Voorbeelden:

  • Zorgverzekering uitzoeken? Besteed er de volgende keer eens een avondje aan. Eens zien wat het scheelt. Ik lees dat sommige mensen veel 10'tjes besparen. Dus waarom niet? Ik vond het dit jaar wel goed. Echter eerder heb ik mijn zorgverzekering aangepast, om zo meer te besparen. (per jaar betalen / modules uitzetten die ik niet gebruik).
  • Mijn spel van vorige maand was om elke uitgave bij te houden. Hoeveel was het ook alweer? Soms even schrikken... maar je staat wel weer gelijk met beide benen op de grond. Daardoor speel ik nu het spel:
  • Met hoe weinig kan ik eigenlijk leven. Een zien: 
    • We zijn al van regelmatig bioscoop, naar regelmatig thuis film kijken gegaan. Is veel gezelliger én knusser.
    • Is chips elke keer week nodig? Alternatieve, gezonde, snacks zijn ook erg lekker :)
    • Al een lange tijd nemen we regelmatig onze lunch van huis mee. Scheelt geld, maar is vaak ook nog lekkerder en gezonder ook. Soms vervallen we in de vorige gewoonte, om iets te kopen.
    • Koffie bij het koffiecafé... nee, sorry. Deze kan ik nog niet loslaten. Maar deze zou wel veel geld besparen. Zomaar een 10'tje per week. Misschien toch nog de moeite waard....
  • Een TV... die hebben we niet. Gewoon spelletjes spelen, wandelingen, samen sporten... is allemaal ook leuk en veel interactieve dan passief TV kijken.
  • De verwarming staat bij ons uit. We ontvangen voldoende warmte van de omgeving (buren). Soms is het wat koeler in huis... de vraag is dan, willen we daarvoor de verwarming aanzetten? Vaak niet. Niet voor het geld... wel omdat we vaak buitenshuis zijn.
Hoe maak jij het een spel voor jezelf? Uit pure noodzaak of omdat je (richting) Zero Waste wil leven?