zondag 27 mei 2012
Een aantal observaties
In tijd van drukte hoor ik vaak dat mensen goede gewoontes weer laten gaan. Bijna in een LIFO (Last In First Out) stijl. Heb je net in de vakantie een mooie, nieuwe gewoonte gecreëerd laat je die een aantal weken na de vakantie weer los…. want het is te druk.
Bij mijzelf merkte ik dat ook. Was ik voor mijn gevoel net zo goed op weg, heb ik het de laatste weken laten versloppen. Vervelend. Dus: accepteren en weer op de goede voet verder gaan. Want aan het verleden kunnen we niets meer veranderen.
Een aantal observaties:
-- Het geld dat ik uitgeef, tijdens dukte, aan gemaksgoederen kan ik gerust uitgeven op de markt aan extra fruit. De laatste tijd heb ik geregeld pizza gekocht (en opgegeten ;) en bakken met ijs gehaald. Dit geld kan ik ook uitgeven aan extra groenten en fruit. Dat voelt goed! Groente en fruit zijn dus niet echt duur… de gemaksgoederen maken het duur.
-- Het is gemakkelijk om over te stappen naar zoete sapjes en (speciale) koffie. toch blijken die glazen water een stuk effectiever te zijn. Probeer deze eens: 's morgens, 's middags en 's avonds, twee glazen water drinken. Je voelt direct het verschil. :) -- deze gewoonte heb ik twee dagen laten verslappen, toen maar weer snel opgepakt. Gemakkelijk, gezond en goedkoop.
-- Oorstaafjes kun je gemakkelijk (en een stuk goedkoper) zelfmaken. Ja… daar kwam ik dus pas eergisteren achter :)
-- Samen, in een groep, ontbijten is gezellig en scheelt in afval. Zeker wanneer de deelnemers aan het ontbijt zelf producten maken / meenemen. Daarnaast is het een mooi moment om het groepsgevoel te versterken. Dus vraag je buren eens gezellig in de tuin te ontbijten/brunchen of lunchen. Geniet, lach en eet. :)
-- Tegenwoordig is er voor elk doel wel een middel. Eireren koken? Bij verschillende winkels is er een speciaal apparaat voor. Tosti's maken? Hetzelfde. en ga zo maar door. Vaak heb je de middelen al in huis. Ik kies steeds meer voor deze middelen die meerdere doelen kunnen verwezelijken. Dit scheelt energie en ruimte.
-- Waarom heb je 7 paar schoenen nodig? Waarom 23 paar kleding? … Deze vragen kwamen bij me op. Een groot deel van mijn gaderobe zit nu in een tas, klaar om weg gebracht te worden. Wat heb je echt nodig?
-- Dezelfde vragen, alleen dan voor in de keuken: Waarom heb ik in hemelsnaam een serviesset voor 6 personen, terwijl we vaak (9 van de 10 keer) maar met z'n tweeën eten? … Dit servies is nu netjes opgeborgen -- en kan over een half jaar waarschijnlijk grotendeels het huis uit.
-- tijdens drukte is het gemakkelijk om even in de werk/study kantine iets te eten. Een aantal euro's per keer… het lijkt niet veel… maar op jaarbasis al snel een paar honderd euro. Is dat het echt waard… of kun je van dat geld niet iets lekkerders kopen?
Zo. Een aantal obervaties van mijn kant. Wat valt jou op wanneer je het erg druk hebt? Wat laat je liggen… of wat pak je juist op?
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Het enige wat ik nog voor je kan bedenken is die oorstaafjes.
BeantwoordenVerwijderenNiet gebruiken!
Niet zo goed voor je gehoorgangen.
Interessant wat je schrijft. Heb je daar meer leesvoer over? Dankjewel voor je reactie :)
VerwijderenIk denk altijd. Die smeer zit daar niet voor niets. Dat is om inkomend vuil tegen te gaan of iig te beschermen.
BeantwoordenVerwijderenEn aan kleding en schoenen heb ik al eens dingen weggedaan die ik later toch miste als er iets kapot ging oid. Ik zou alles wat heel, schoon en passend is gewoon bewaren. Net als extra serviesgoed. Ik heb al eens eerder te grote mokken die ik eens van de DE zegeltjes spaarde weggedaan. Nu net weer nieuwe bijgekocht omdat we thee uit een grotere mok toch wel erg fijn vinden drinken..
Blijf stoeien... bij mij dan. Houden omdat ik het later misschien toch nodig heb, of nu wegdoen? Gister hoorde ik iemand die zegt: gewoon op zolder eens in het jaar uitmesten. Nu heb ik geen zolder. :( ... dus :D
Verwijderen