zaterdag 29 oktober 2011

Eigenschap 3: De belangrijkste zaken eerst (3/7)

Proactief dat ben je ( je hebt een eerste stap gezet). Welk eind heb je voor ogen? Dan is het nu belangrijk om de belangrijkste zaken eerst (eigenschap 3) te doen.

Vaak hebben we wel iets waar we heen willen. Maar we komen er maar niet. We blijven bezig met de dingen waar we voorheen ook mee bezig waren -- we zitten in een sleur. Of we vinden het onbekende nog iets te onbekend.

Zeker met alles wat wij hebben. Hier in Nederland kun je alles krijgen. Dus een doel als ‘ik ga zero waste’ kan beangstigend zijn of in ieder geval een drempel zijn om te starten. Want wat als ik … nodig heb.... of wat als …. enzovoorts.

Met eigenschap 3, de belangrijkste zaken eerst, begin je met de eerste en belangrijkste stap die je dichter bij je doel gaat brengen. Pffiew... We hoeven dus niet in 1 keer zero waste. Maar welke stap ga je dan als eerst zetten? Een aantal suggesties die je misschien helpen -- en mij zeker geholpen hebben.
  • De 5 R’en van Béa Johnson: Refuse, Reduce, Reuse, Recycle and Rot. Je zou kunnen starten met de eerste: Refuse (weigeren). Vanaf vandaag ga je op zoek naar items waar weinig afval van over blijft. Een voorbeeld. De brocoli in de meeste supermarkten is verpakt, net als druiven en manderijnen. Kies voor de marktvariant, deze zijn zonder verpakking.
    Door deze belangrijke stap eerst te doen, kom je al een stuk dichterbij Minder Afval. (De volgende stap in deze van 5 is dan Reduce hè ;)
  • Kies voor een goede tweedehands. In plaats van iets nieuws. Je kent ‘m vast: zodra je met je nieuwe auto op de weg komt, is diezelfde auto gelijk een stuk minder waard. Dus waarom zou je niet een goede tweedehands kopen...?
    Ik heb het afgelopen week zelf gedaan, met een laptop. Ik kon kiezen uit een Macbook Pro, nieuw uit de winkel. Mijn twijfel lag zelfs nog tussen de Pro of de Air. Nu heb ik een tweedehands Pro... En hij werkt super.

Welke belangrijkste stap zet jij richting je doel? Laat je reactie achter. Bedankt!

donderdag 20 oktober 2011

Eigenschap 2: Begin met einde voor ogen (2/7)


Eigenschap 2: Begin met einde voor ogen

Gewoon starten. Effectief je afval verminderen is daadwerkelijk een stap te zetten en actie ondernemen. Dat geeft gelijk een goed gevoel en is direct een start van een nieuwe gewoonte.

De volgende vraag: Laat je de rest over aan het lot (in afwachting tot iemand anders het doet)... of zet je de tweede stap. Wat wil je dat uiteindelijk het resultaat is? Heb je deze vraag beantwoord, dan ben je al een heel eind.

Voor mij is, met het einde voor ogen, dat ik minder afval creëer, zodat ik:
  • het milieu bespaar. Groot inkopen bespaard verpakkingen. Plastic wegwerpflesjes kunnen vervangen worden door een herbruikbare variant. Kopen bij locale bedrijven kan transport schelen -- wat weer een positief invloed heeft op het milieu.
  • geld bespaar... welke student heeft dat nu niet? Er zijn vaak goede alternatieve, met minder verpakkingen, voor minder geld. Open staan voor deze alternatieven is de sleutel.
  • me goed voel. Ja, dat lees je goed. Minder afval creëren, zodat ik me beter ga voelen.  Al zou het alleen maar het loopje naar de afvalcontainer zijn die ik daarmee verminder. Daarnaast scheelt al dat ontpakken een hoop rotzooi in huis.


De boodschap van Covey luidt: denk na over waar je heen wilt en maak van die bestemming een zo’n helder mogelijk beeld.

Wat is jouw bestemming, als het gaat om afval verminderen?